Wat Is Een Macchiato?

Het kan moeilijk zijn om alle verschillende soorten koffie bij te houden als je geen koffiekenner bent. Met al deze Franse en Italiaanse namen is het vaak moeilijk om te weten wat je bestelt. Het helpt ook niet dat sommige brouwsels slechts subtiele verschillen tussen hen hebben. U kunt verschillende ingrediënten mengen om cappuccino’s of flat whites te maken.

We gaan het hebben over de macchiato. Het is gemaakt met dezelfde ingrediënten als de andere drie soorten koffie. We zullen ook bespreken hoe je een macchiato kunt identificeren, hoe je er een kunt brouwen en hoe je hem het beste kunt serveren.

Enkele details over de Macchiato

Wat is een macchiato ? Het Italiaanse woord macchiato betekent “gemarkeerd”. Dit kan u helpen bij het identificeren van een macchiato-koffie, omdat deze meestal een markering op het oppervlak heeft. De kleur van deze markering hangt af van het feit of de tweede espresso is ingeschonken of dat er melk is. Wit schuim wordt verwacht als het het laatste is.

Macchiato wordt gemaakt met schuim, gestoomde melk en espresso. Deze ingrediënten moeten heel langzaam worden toegevoegd, meestal slechts een kleine hoeveelheid. Macchiato is, net als de cappuccino of latte, al eeuwenlang een hoofdbestanddeel van de Italiaanse cultuur. Macchiato is een geweldige manier om je dag te beginnen als je op zoek bent naar authentieke Italiaanse koffie.

De ingrediënten

De ingrediënten zijn afhankelijk van of je een ijskoude of traditionele macchiato maakt.

De traditionele Macchiato

Dit zijn de dingen die je nodig hebt

  • Water 60ml
  • Melk 60ml
  • Koffiebonen vers gebrand 18g

U kunt tijd besparen en voorgemalen koffie gebruiken. Als je echter graag volledige controle hebt over het brouwproces, dan kun je helemaal opnieuw beginnen.

De Iced Macchiato

Je zal nodig hebben:

  • Koude melk 235ml
  • ijsblokjes 5
  • Zoetstof 2 theelepels
  • Espresso 60ml

Merk op dat de bovenstaande hoeveelheden in beide gevallen worden gebruikt om slechts één kopje macchiato te maken.

Een Traditionele Macchiato Maken

Traditionele macchiato is een goede keuze als je van sterke koffie houdt en van de smaak van espresso houdt. Zo maak je macchiato:

  1. Meet 18 g koffiebonen af en plaats deze vervolgens in uw koffiemolen. U kunt 2-3 g meer gebruiken als u het sterker wilt maken.
  2. Blend de bonen tot ze fijngemalen zijn. Ter referentie: het koffiedik moet qua grootte vergelijkbaar zijn met zoutkorrels. Dit is essentieel als u espresso wilt maken.
  3. Reinig de portafilter van uw koffiezetapparaat door deze te verwijderen. Voeg er dan de gemalen koffie aan toe.
  4. Tik lichtjes op de onderkant van de portafilter zodat het koffiedik naar binnen gelijkmatig wordt verdeeld.
  5. Zorg ervoor dat er voldoende water in het reservoir van de espressomachine zit.
  6. Bevestig de portafilter weer op zijn plaats en plaats er een kopje onder.
  7. Zet de machine aan en het brouwproces begint.
  8. Stoom een kopje melk met een stoompijpje. Stoom op 60 graden Celsius en zorg ervoor dat het pijpje de melk in een hoek van 45 graden raakt.
  9. Giet de melk in het kopje verse espresso.
  10. Voeg een beetje schuim toe om het af te maken.

Een Iced Macchiato Maken

Het recept is als volgt:

  1. Volg de bovenstaande stappen om de espresso te maken.
  2. Giet 5 ijsblokjes en 235 ml melk in de blender. Volg dit met twee theelepels van een zoetstof zoals ahornsiroop of honing en voeg dan ten slotte het vers gezette kopje espresso toe.
  3. Mix de ingrediënten totdat er geen stukjes ijs meer over zijn. Als je blender een ijscrush-stand heeft, raden we je aan deze te gebruiken.
  4. Serveer in een glas.

Creatieve Manieren Om Macchiato Te Serveren

Hier zijn enkele manieren om de smaak van je macchiato te verbeteren.

  • Slagroom – Macchiato wordt meestal niet geserveerd met slagroom.
  • Een paar druppels geraspte chocolade kunnen goed samengaan met chocolade, vooral als je slagroom aan de mix toevoegt.
  • Kaneel Specerijen zoals kaneel en nootmuskaat kunnen macchiato een unieke twist geven. Zorg er echter voor dat u er slechts een snuifje van strooit om uw gehemelte niet te overweldigen.

Het kan moeilijk zijn om bij te houden, zelfs als er kleine verschillen zijn tussen verschillende koffiesoorten. Dit artikel bespreekt macchiato en hoe het verschilt van andere soorten koffie. Je zult ook ontdekken hoe je het moet brouwen en creatieve manieren om het te serveren.