Wat Zijn De Vier Koffiegolven?

De koffiecultuur is door de jaren heen veranderd. Veel moderne koffietrends zouden onze grootouders vreemd zijn geweest. Hoewel de oorsprong van de koffieboon en de plant grotendeels onveranderd is gebleven, is de manier waarop koffie wordt verbouwd, verwerkt en verkocht de afgelopen eeuw aanzienlijk veranderd.

Veel mensen die koffie bestuderen, hebben de evolutie van koffie opgedeeld in drie verschillende fasen of golven, die elk een dramatische verschuiving vertegenwoordigen in hoe mensen hun koffie maken en drinken. Er is veel discussie geweest over de mogelijkheid van een vierde golf. Niet iedereen is het echter met dit idee eens. We bespreken de drie gevestigde koffiegolven en praten kort over de mogelijkheid voor een vierde.

De 4 Koffiegolven

De 4 Koffiegolven

1. Eerste Golf Koffie

Eerste golfkoffie verwijst naar koffie die in bulk wordt verkocht, voornamelijk aan restaurants, hotels, diners en andere grote etablissementen zoals supermarkten. Bij First wave coffee draait alles om het verplaatsen van grote hoeveelheden koffie en het in bulk consumeren van koffie. First wave coffee wordt gedreven door bedrijven. Ze zijn meer bezig met het maken van winst dan met het aanbieden van een unieke en samengestelde ervaring.

De meeste koffie die je in een supermarkt kunt vinden of in een restaurant kunt bestellen, is first wave coffee. Eerste golfkoffie is meestal niet gelabeld met informatie over waar het is verbouwd of verwerkt. Het is waarschijnlijk een mix van herkomst en braadniveaus.

2. Tweede Golfkoffie

We gaan door naar de tweede golf koffie. Individuele merken proberen zich te onderscheiden door koffie te verkopen die van hogere kwaliteit is dan first wave coffee. De tweede golf omvat ketens als Starbucks, Dunkin Donuts en Tim Hortons.

Second-wave koffie is gericht op het produceren van betere koffie en minder op het verkopen van koffie. Het resultaat is iets beter. Second wave koffie is minder donker gebrand dan first wave koffie. Vaak vind je tweedegolfkoffie gemarkeerd met de herkomst.

3. Derde Golfkoffie

Afhankelijk van wie je het vraagt, is dit de meest recente golf, en serieuze koffiefans drinken zelden iets anders dan derde golf koffie als ze de kans krijgen. Derde golfkoffie verwijst naar ultra-speciale koffie die wordt geproduceerd door kleine branders en boerderijen. Ze zijn kleiner dan de eerste en tweede golf.

Derde golfkoffie is een luxeproduct en is het equivalent van gastronomisch eten voor een fijnproever. In tegenstelling tot koffie van de eerste of tweede golf, wordt koffie van de derde golf altijd geëtiketteerd met de oorsprong van de bonen, een branddatum en of de koffie al dan niet fairtrade is. Fairtrade is een unieke beweging in derdegolfkoffie. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat koffieboeren een eerlijke vergoeding krijgen in vergelijking met andere delen van de industrie.

De bonen kunnen licht of donker gebrand zijn, of tussendoor, maar over het algemeen is derde golf koffie lichter dan eerste of tweede golf koffie. Gemengde derdegolfkoffie heeft duidelijk gemarkeerde oorsprongslabels voor elk onderdeel, waardoor elke mogelijkheid van verwarring wordt geëlimineerd. Derde golfkoffie wordt grotendeels beschouwd als de koffie van de hoogste kwaliteit die je vandaag kunt kopen.

4. Vierde Golfkoffie?

Je vraagt je misschien af wat de vierde golf is. Hoewel het niet duidelijk is of de hele koffiegemeenschap het idee van een vierde golf omarmt, zijn er genoeg mensen die erover praten om te suggereren dat er een sterk argument zou kunnen zijn om er een te creëren.

Simpel gezegd, vierde golfkoffie is gericht op de fijnere details die komen kijken bij het branden en zetten van koffie. Er is een recente beweging onder leiding van James Hoffman, Seattle Coffee Gear en vele anderen om de precisie van het zetten van koffie te vergroten en het ontwerpen van nieuwe recepten en apparatuur te benaderen met een rigoureuze, wetenschappelijke benadering.

Fourth wave coffee wordt gedefinieerd door het bestuderen van de voedingswetenschap en chemie van koffie, het doen van nauwkeurige metingen tijdens het brouwproces en het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve brouwmethoden met behulp van inzichten die zijn verkregen door een beter begrip van koffie op een chemisch, wetenschappelijk niveau.

Het is onduidelijk of koffie van de vierde golf meer algemeen geaccepteerd zal worden door koffieliefhebbers, maar we hebben de neiging om te denken van wel. Wij zijn van mening dat er een duidelijk verschil is tussen traditionele methoden voor het brouwen van speciale derdegolfkoffie en het onderzoeken van de wetenschap achter hoe we van koffie genieten.

Gevolgtrekking

In de afgelopen eeuw heeft koffie een belangrijke transformatie ondergaan. Van een handelswaar die primair gericht is op kwantiteit en kwaliteit, tot koffieketens die een beleving op maat bieden tot lokale coffeeshops die zeer gespecialiseerde koffies aanbieden, tot een handelswaar die meer gericht is op kwaliteit dan op kwantiteit. Sommige experts stellen dat er een vierde golf aan het ontstaan is, gekenmerkt door een wetenschappelijke behandeling van het branden en zetten van koffie en een focus op precisiemetingen en datagedreven innovaties.

Hoewel we niet zeker weten waar de koffie-industrie naartoe gaat, zijn we van mening dat er een aanzienlijk verschil is tussen traditionele methoden van brouwen en deze op wetenschap gebaseerde benadering. Hoewel het voorbarig is om te zeggen of iedereen vierde-golfkoffie zal accepteren, zijn we van mening dat er een aanzienlijke verbetering is opgetreden in het brouwproces en de steun om deze benadering vierde-golfkoffie te noemen.