Suiker In Wijn, Het Grote Misverstand

Ik heb een prachtige Riesling die geweldig zal passen bij je eigen diner. Nee bedankt, ik hou niet van zoete wijnen. Ik neem alleen een cola.

Een gesprek dat zich ontelbare keren heeft afgespeeld.

Hoeveel van ons denken dat een cola veel minder zoet is dan de gewone riesling of zoete wijn? Zou je verbaasd zijn om te begrijpen dat cola ongeveer exact hetzelfde suikergehalte heeft van 108 g/L, sinds enkele van de zoetste dessertwijnen? Een Tokaji Aszu met 5 puttonyo’s heeft bijvoorbeeld 120 g/L restsuiker (een vier puttonyo’s bevat 90).


Al deze wijnen (samen met de cola) smaken naar snoep, maar zoals je kunt zien, is zoetheid meestal een kwestie van perceptie.

Zoetheid is een perceptie. Bitterheid, zoals de cafeïne in cola’s of tannines in wijn, zal de perceptie van suiker verminderen. Zo ook de zuurgraad. Vandaar het heerlijke fosforzuur op je cola, en ook het belang van natuurlijke zuurgraad in wijn.

We hebben allemaal onze eigen drempels voor niet alleen zoet, maar voor alle smaken.

Ga Van Beginner Tot Expert

Accessoires en tools die je helpen je kennis uit te breiden.

Ik gebruik vaak limonade als voorbeeld van dit delicate evenwicht. Het zure zuur van de citroenen wordt gecompenseerd door de zoetheid van suiker. Te veel van het een of het ander en je krijgt ook een drankje dat te zuur of te zoet voor je is. Bied een ander precies hetzelfde drankje aan, voor diegene kan het perfect zijn. We hebben allemaal onze eigen drempels voor niet alleen zoet, maar voor alle smaken.

Voor een goed uitgebalanceerde Riesling, of welke wijn dan ook met restsuiker, is de sleutel een voorzichtige balans tussen zoet en zuur. Deze wijnachtige jongleeract is een van de ruigste bij het maken van wijn en niet iedereen heeft het goed. Dus waarom krijgen zoetere witte wijnen dan zo zelden het respect dat ze verdienen? Bespreek fatsoenlijke zoete wijnen en het gesprek springt bijna altijd in de verbazingwekkende dessertwijnen van de wereld, terwijl die met minder suiker worden omzeild.

Waar komt suiker in wijn vandaan?

De suiker in wijn wordt restsuiker of RS genoemd en het komt niet van glucosestroop of suikervrije suiker, maar van de natuurlijke suikers die in wijnbes worden aangetroffen, waaronder fructose en glucose. Tijdens het maken van wijn zet gist meestal alle suiker om in alcohol, waardoor een droge wijn ontstaat. Maar niet alle suiker wordt door de gist gefermenteerd, waardoor er wat zoets overblijft.

Anti-zoetheid in wijn een klasseding?

Van betaalbare rode wijnen is bekend dat ze de smaak van druiven van mindere kwaliteit maskeren met suiker.

Opnieuw perceptie, alleen dit keer dat de perceptie niet gaat over de smaak maar over het verloop van de wijn. Er is natuurlijk een schaal in de hoofden van de meeste mensen over wijn die vaak in verband wordt gebracht met de kosten. Die aan de top zijn ofwel droge of de zeldzame dure dessertwijnen. Die wijnen onderaan de schaal bevatten vaak veel suiker, waardoor hun goedkope ingrediënten worden gemaskeerd. Deze wijnen worden verkocht aan mensen die meer om de alcohol dan om de smaak geven. De zoete wijnen waar ik voor pleit, zijn die van de vergeten middenklasse.

Schaam je niet voor je liefde voor zoetere wijnen

Noem Riesling, Gewrztraminer en Muscat en de meeste mensen zullen meteen aannemen dat je het over zoetere wijnen hebt. En hoewel ik het in dit scenario inderdaad over zoetere wijnen heb, blinken deze bloesems ook uit als droge wijnen. Dit geldt minder voor de vele hybriden en witte wijndruiven die worden geteeld in minder bekende wijngebieden over de hele wereld (bijvoorbeeld het grootste deel van de VS).

Sommige rode snoepwijnen zijn inderdaad prima.

Deze bloesems, met namen als Vidal Blanc en Chambourcin, zijn meer naar mijn persoonlijke smaak als ze in een zoetere stijl worden geproduceerd. Vanwege hun angst voor suiker, geloof ik dat te veel wijnmakers te hard werken om droge wijnen van deze variëteiten te maken, waarbij ze de zoetheid weggisten die zo vaak de oorsprong van de allure is.

Schaam je niet voor je liefde voor zoetere wijnen, ongeacht de druivensoort. En als je je hart nog niet hebt geopend voor die weelderige schoonheden, wees dan niet bang om onderzoek te doen. Lach om degenen die je keuzes pooh-pooh, begrijpend dat ze ook vaak lijden voor wat zij als kunst beschouwen, terwijl jij geniet van een goede kwark.

Houd je van een zoete wijn?

Dit artikel is bewerkt ten opzichte van het origineel dat werd aanbevolen door Stephen Reiss op LinkedIn