Pyrazinen. Waarom Veel Wijnen Smaken Zoals Paprika?

Ontdek welke witte en rode wijnen bekend staan om deze hartige (kruiden en plantaardige) aroma’s, waarom deze geuren voorkomen en hoe u wijnen van hoge kwaliteit kunt vinden.

Een hoge aanwezigheid van bepaalde soorten methoxypyrazine (de geur van paprika) wordt als een fout in wijnen beschouwd. Geleerden hebben getheoretiseerd dat slechte pyrazine-geuren kunnen worden gecorrigeerd met een beter wijngaardbeheer.

Als je je hebt afgevraagd waarom jeugdige wijnen met een bepaalde bessensmaak echt fruitgedreven zijn en andere een uitgebreide selectie hartige smaken hebben, dan kan het antwoord methoxypyrazine zijn . Een groep van die hartige smaken (waaronder paprika) omvat een van een specifieke aromaverbinding die methoxypyrazine wordt genoemd (vaak afgekort tot pyrazinen). De chemische stof wordt in grotere hoeveelheden aangetroffen in de druiven van de Bordeaux-familie:

  • Sauvignon Blanc
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Carmnre
  • Malbec

De soorten die hogere niveaus van pyrazinen bevatten, zijn allemaal afkomstig uit Bordeaux en zijn genetisch met elkaar verbonden. Wist u bijvoorbeeld dat Cabernet Franc de ouderdruif is van Merlot, Cabernet Sauvignon en Carmnre?

Hier begint het leuk te worden, deze wijnen ruiken niet altijd groen. Gedurende vele decennia krabden wijnmakers en wijnbouwers (druiventelers) hun hoofd om te ontdekken waarom, totdat wetenschappelijk onderzoek een aantal mechanismen aantoonde die de groene aroma’s in deze specifieke druiven genereren. Onderzoekers ontdekten dat het bestaan van methoxypyrazine kan worden verminderd of gewijzigd met een voorzichtiger wijngaardbeheer.

Pyrazinen: niet altijd negatief

Aan de slechte kant kan pyrazine ruiken naar oud aspergewater of papperige, gestoomde honing. Maar aan de goede kant kunnen pyrazinen betoverende, complexe smaken opleveren die de kenmerkende individualiteit aan deze druiven toevoegen. Sauvignon Blanc bijvoorbeeld levert, wanneer het goed wordt uitgevoerd, een nieuwe kruidachtige kwaliteit van chocolademunt, dragon, verse peterselie of zoete gember. Als u op zoek bent naar Sauvignon Blanc in deze stijl, dan zijn de grote producenten van de oostelijke Loire-vallei (bijv. Sancerre, Pouilly Fum) meesters in deze stijl.

Ga Van Beginner Tot Expert

Tools en accessoires die je helpen je eigen kennis uit te breiden.

Cabernet Sauvignon en de andere rode Bordeaux-variëteiten hebben positieve eigenschappen die geassocieerd worden met pyrazine, zoals in vuur geroosterde rode peperpasta, groene peperkorrels, groene olijventapenade en munt. Bovendien hebben verschillende rode Bordeaux-variëteiten inherent lagere en hogere niveaus van pyrazinen. Carmnre en Cabernet Franc hebben de grootste, gevolgd door Merlot en Cabernet Sauvignon, en Malbec de laagste. De niveaus variëren op basis van het klimaat en koelere streken (en oogstjaren) zullen altijd hogere niveaus van pyrazine hebben.

FEIT: Aantasting van Aziatische lieveheersbeestjes in een wijngaard bij de oogst kan dezelfde plantaardige geurfout veroorzaken. Experts hebben gespeculeerd dat dit veel wijnen in de Bourgogne 2004 vintage heeft geruïneerd.

Houd je niet van pyrazinen? Zo vind je minder groen smakende wijnen:

Veel wijndrinkers houden niet van groene geuren, vooral in rode wijnen. Hier zijn een paar tactieken om ze te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat u proefnotities leest en zoek naar hints zoals paprika, groene peperkorrels of kruidentonen die erop kunnen wijzen dat de wijn detecteerbare niveaus van methoxypyrazine bevat.
  • Zoek naar wijnen met een score van 89 punten of hoger (voor de specifieke soorten hierboven vermeld) van Robert Parker. Robert Parker en zijn recensenten hebben hun gevoeligheden afgestemd om zich vooral op methoxypyrazine te concentreren. RP-beoordelingen beoordelen vaak wijnen met veel meer rijpheid en minder groene tonen. Weve merkte ook op dat James Suckling wijn ook lijkt te beoordelen met alle rijpheidsmethoden. Geen van beiden lijkt de grootste fan te zijn van pyrazine, in welke vorm dan ook.
  • Zoek naar warmere jaargangen bij het kopen van wijnen uit koelere klimaatgebieden. De gebieden Bordeaux, Chili, de Loire-vallei, Nieuw-Zeeland, Noord-Italië (Veneto en Friuli) en de staat New York kunnen bij veel guur weer wijnen produceren met hogere plantaardige geuren. U kunt de vintage-kaarten bij Berry Bros. en Rudd of Robert Parker gebruiken voor klassieke uitstekende informatie.
  • Of u kunt de druiven van de Bordeaux-familie gewoon helemaal vermijden!

Pyrazinen Verouderen Goed


De vintage van 1999 had hogere pyrazinen, maar met 15 jaar waren de aroma’s goed geïntegreerd in de totale complexiteit van de wijn. Van hoe wijnen verouderen

Als u van kruidige, hartige smaken in wijn houdt, moet u zich ervan bewust zijn dat de aanwezigheid van pyrazinen in wijn niet noodzakelijkerwijs een fout is, ze kunnen bijdragen aan de complexiteit van een geweldige wijn. In feite veranderen de bittere, kruidige smaken die de eerste paar jaar worden ingewisseld vaak, en integreren ze met het algemene aromatische profiel van de wijn. We ontdekten dit in een smaakvergelijking van Merlot over een periode van 30 jaar: de minder rijpe jaargangen smaakten uiteindelijk het beste op de lange termijn.