Natte Versus Droge Cappuccino - Hoe Zijn Ze Anders?

Cappuccino is misschien wel een van ’s werelds meest populaire dranken op basis van espresso. Deze veelgeprezen drank vindt zijn oorsprong in Italië. Het is toepasselijk vernoemd naar de kapucijner monniken die het niet alleen populair maakten, maar wiens lichtbruine religieuze gewaden gemaakt waren van dezelfde kleur als de drank.

Cappuccino is een romige, dubbele espressodrank met een laag gestoomde melk en een extra laag melkschuim die bovenop je koffie drijft. Het is bijna een latte, maar is zachter om te nippen vanwege het melkschuim. Er zijn tegenwoordig twee soorten cappuccino verkrijgbaar: droog of nat.

Belangrijkste Verschillen:

Voordat je een Cappuccino bestelt bij je favoriete café of besluit om het zelf te gaan brouwen, loont het om te weten welke varianten er beschikbaar zijn en misschien nog belangrijker, wat hun overeenkomsten zijn en wat ze anders maakt.

Inhoud Gestoomde Melk

Beide soorten cappuccino’s bevatten shots rijke espresso en een glad opgeschuimd laagje melk. Natte cappuccino’s bevatten echter meer gestoomde melk en minder schuim. Wanneer gemaakt met minder schuim en meer gestoomde melk, krijg je een nattere cappuccino.

Het is echter belangrijk op te merken dat de grens tussen een latte en een natte cappuccino erg dun is. Een cappuccino gemaakt met extra melk, of zeer natte koffie, wordt een latte genoemd.

Droge cappuccino is precies het tegenovergestelde. Het heeft de standaard twee espresso shots, maar weinig melk en dan afgetopt met veel melkschuim.

Gemak Van Voorbereiding

Het belangrijkste verschil tussen de twee drankjes is hun gemak om te maken. Het is veel eenvoudiger om een natte cappuccino te bereiden, vooral omdat er maar een dun laagje melkschuim nodig is. Het maken van een droge cappuccino, vooral een kurkdroge, is moeilijker naarmate je meer tijd besteedt aan het maken van het schuim. Droge cappuccino’s zijn ook duurder omdat je veel melk nodig hebt.

Schuimeffect

Het schuim in een cappuccino kan beïnvloeden hoeveel ze ervan genieten. Het is het schuim dat de drank een romig gevoel in de mond geeft. Nog belangrijker is dat de luchtbellen knallen om aroma’s vrij te geven die verantwoordelijk zijn voor het activeren van je reukvermogen, waardoor je perceptie van de smaak van de drank wordt verbeterd. Dat zou misschien kunnen verklaren waarom sommige mensen meer genieten van kurkdroge cappuccino of van een cappuccino zonder gestoomde melk en alleen melkschuim.

Droge Cappuccino

Daarnaast is er een droge cappuccino, die kurkdroog wordt geleverd. Een shot espresso is alles wat nodig is om een kurkdroge cappuccino te maken. Je voegt dan een heel dikke melkschuimlaag toe en stopt daar. De totale afwezigheid van melk is wat deze drank kwalificeert als kurkdroog.

Laatste woorden

Het gemeenschappelijke kenmerk van deze twee cappuccino-varianten is dat ze beide shots rijke espresso bevatten. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het melkgehalte. Er is geen verschil in de ingrediënten, behalve de verhoudingen. De hoeveelheid gestoomde melk en het schuim is afhankelijk van de optie die je kiest. De kurkdroge cappuccino bevat alleen shots express melk en geen gestoomde melk.