Chemex VS Pour-Over - De Beste Koffiezetmethoden

Met voldoende vaardigheid en oefening kun je thuis je eigen koffie zetten. Je kunt je eigen braadstukken kiezen en het precies zo brouwen zoals je wilt en vaak in minder tijd dan nodig is om in de rij te staan bij Starbucks. Het kan ook tien tot vijftig keer goedkoper zijn.

Welke zetmethode levert de beste koffie op? Om daar achter te komen, vergelijken we de twee meest voorkomende methoden: Chemex en overgieten.

Overzicht: Giet Over VS Chemex

Overgieten

De klassieke en beproefde methode om koffiedik in een kopje te gieten, is de beste manier om sterke, rijke smaken te extraheren. Vul eenvoudig een kegel of filter met koffiedik en plaats deze op een kopje. Giet vervolgens langzaam heet water over de koffie. De meest populaire overgietmodellen zijn de Hario V60 en de Kalita Wave.

Chemex

De Chemex werkt net als een overgiet, maar met enkele belangrijke verschillen die een uitgesproken smaak creëren. Het is zowel filter als karaf in één en biedt plaats aan drie tot tien kopjes koffie. Het grootste geheim van Chemex is echter. De speciale, extra dikke gebonden filters die de smaak van elk gebraad kunnen extraheren.

Materiaal En Ontwerp

Overgieten

Afhankelijk van het merk en model kun je overgieten krijgen in kunststof, keramiek, roestvrij staal of glas. Deze zijn meestal vrij compact en gemakkelijk mee te nemen op reis. Je kunt kiezen uit een platte bodem of een cone pour over.

Chemex

De Chemex heeft een prachtig iconisch ontwerp dat zijn weg heeft gevonden naar de vaste galerij van het Museum of Modern Art. Het is volledig gemaakt van glas. Dit maakt het extreem stevig, maar niet draagbaar.

Winnaar: Chemex

Brouwtijd

Overgieten

Afhankelijk van de vormgeving en het materiaal zet je koffie met opgiet in 3-5 minuten.

Chemex

De filters zijn dikker, zodat de koffie langzamer in het kopje druppelt, ongeveer vijf tot zes minuten.

Winnaar: Overgieten

Makkelijk Te Gebruiken

Overgieten

Voor pour-overs moet je behoorlijk betrokken zijn bij het proces om de afdronk en smaak van je koffie te maximaliseren, maar het is relatief eenvoudig met voldoende oefening. Overgieten zijn het beste voor kleinschalig brouwen. Ze kunnen slechts ongeveer 1-2 kopjes maken.

Chemex

Chemex-filters moeten vanwege hun dikte voor gebruik worden voorgeweekt, maar ze kunnen 3 tot 10 kopjes koffie per batch maken. Het proces lijkt anders op gewone overgieten.

Winnaar: Loting

Brouwkwaliteit En Smaak

Overgieten

De zettijd, temperatuur, schenkstijl en accessoires kunnen allemaal worden gewijzigd om de smaak van uw koffie te veranderen. Overgieten met koffie smaakt zacht en licht, en is perfect voor gebraad met zeer uitgesproken smaken.

Chemex

Chemex-koffies die voor langere tijd worden gezet, hebben een schonere smaak en zijn beter in staat om subtiele smaken te benadrukken.

Winnaar: Loting

Het Definitieve Oordeel

Uiteindelijk komt de beste brouwmethode op jou neer. Elke methode produceert een geheel andere smakende koffie, dus kies de methode die bij je persoonlijke smaak en voorkeuren past.