Latte Art. Latte Art.

Iedereen heeft wel eens de ervaring gehad om een coffeeshop binnen te lopen om een latte te halen. We hebben allemaal prachtige bloemen, hartjes en bladeren gekregen. Deze ontwerpen zijn populair en laten veel casual koffiedrinkers achter hun oren krabben. Hoe maakt de barista deze aantrekkelijke patronen door simpelweg melk in espresso te gieten?

Er zijn veel manieren om latte art te maken, afhankelijk van de espresso en de gebruikte melk. Meestal gaat het om het gieten van melk in espresso, maar er zijn enkele barista’s die tandenstokers (etsen) gebruiken om nog complexere ontwerpen te maken. Latte art is leuk om te doen en maakt het koffiedrinken nog leuker.

Hoewel er geen officiële datum is voor de uitvinding van latte art, werd het pas in de jaren tachtig wijdverbreid. Hoewel er vóór 1980 primitieve versies van de techniek zijn geweest, was David Schomer, de barista bij Espresso Vivace, de eerste Amerikaan die het perfectioneerde. Rond dezelfde tijd in Italië perfectioneerde Luigi Lupi ook de techniek.

De meeste koffiehuizen volgden snel, wat leidde tot experimenten en creativiteit onder bekwame barista’s. Sommige mensen raakten geobsedeerd door wat begon als eenvoudige bladeren en harten.

Waarom Barista’s Latte Art Maken

Waarom Baristas Latte Art Maken

Latte-art is grotendeels alleen voor de show. De ontwerpen zijn interessant, en koffiedrinkers houden ervan om de nette, gladde melk in de espresso te zien gieten om in een blad te ontvouwen. Dit is een teken dat de barista begrijpt wat ze doen en dat ze er alles aan doen om de koffie te zetten.

Een ander bijproduct van latte art is dat het perfect gestoomde melk vereist. Als er te veel of te weinig schuim is, wordt de melk goed gegoten. De volgende keer dat je een prachtig bewerkte hoorn of zwaan in je latte ziet, onthoud dan dat deze tot in de perfectie met stoom is gebrouwen.

Hoe Maak Je Latte Art?

Zoals elke vaardigheid vereist het beheersen van latte art oefening. Barista’s kunnen duizenden fouten maken voordat ze koffiekunst beheersen. Als je echter de basis begrijpt, zal elke thuisbarista er zeker van zijn dat hij zijn hart in zijn koffiedrankjes kan gieten.

De Basis

Terwijl een ervaren barista latte art kan maken met infuuskoffie, chocolademelk, thee of een andere gekleurde vloeistof, gebruikt de meeste late kunst espresso. De witte melk contrasteert met de bruine crema van de espresso en maakt het mogelijk om er vormen op te tekenen. Zelfs de meest getalenteerde latte-artiesten kunnen hun drankjes moeiteloos versieren met bladeren, harten en andere ingewikkelde patronen.

De eerste stap is om een volle, medium of long pulled espresso shot te maken. Het is belangrijk dat de melk een dicht, goed opgenomen schuim heeft. Platte lattes en cappuccino’s kunnen geen uitgebreide kunst hebben. Zorg ervoor dat je melk in balans is. Giet vervolgens langzaam en zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de melk of de crema komen. Nadat je de techniek van het schenken onder de knie hebt, kun je vormen in je drankjes gaan verwerken.

Eenvoudige Ontwerpen

Beginners beginnen bijna altijd met het maken van een hart of een blad. Wanneer je de melk bij je koffie schenkt, zie je een cirkel van schuim eromheen.

Complexe Patronen

Deskundige latte-artiesten schenken hun melk vaak op meerdere plaatsen om meerdere figuren te bereiken. Sommige mensen zullen meer flair aan hun ontwerpen toevoegen door tandenstokers te gebruiken. Als je eenmaal echt begrijpt hoe je latte art moet maken, is er ruimte voor creativiteit en verkenning. Besteed aandacht aan de manier waarop uw lokale barista uw latte art maakt de volgende keer dat u een coffeeshop bezoekt.

De Perfecte Espresso-shot Maken

Espresso is het medium voor het maken van latte art. Voor goede kunst is het hebben van een ideale espresso-opname de sleutel. Een enkele espresso moet een ons wegen, of meer voor een lange trek. Een standaard latte heeft 57 gram espresso en 283 gram melk, wat de minimale hoeveelheid espresso is die nodig is voor goede latte art.

Espresso kan in drie delen worden verdeeld. De eerste twee lagen, de body en het hart, geven espresso zijn donkere smaak. De crema is de laatste laag die latte art creëert. Een dikke laag crema is belangrijk. Daarom is het belangrijk om je espressoshot niet te stoppen. Met een royale laag crema kun je gemakkelijk latte art in je drankje verwerken.

Hoe De Melk Op De Juiste Manier Te Stomen?

De hoeksteen van latte art is natuurlijk gestoomde melk. Het verkrijgen van de juiste consistentie en beluchting van uw melk kost tijd en oefening, maar er zijn een paar stappen die beginners kunnen nemen om het stomen van melk beter te begrijpen.

Temperatuur

De meeste koffiehuizen stomen hun melk tussen 140 en 71 C. Dit is vooral voor praktische doeleinden, aangezien melk gepasteuriseerd wordt op 135 graden en verbrandt op 180 graden. Dit assortiment is standaard om een evenwicht te bewaren tussen veiligheid voor de gezondheid en het voorkomen van verbranding.

Afhankelijk van het type melk dat je gebruikt, zijn verschillende temperaturen het beste voor latte art. Het standaard 140-160-assortiment werkt perfect voor magere melk, maar kan zelfs te heet zijn voor niet-zuiveldranken of voor magere melk. Hogere temperaturen kunnen nodig zijn voor vette melk zoals volle melk of half en half.

Beluchting

Door beluchting gaat melk schuimen. Bij gebruik van een stoompijpje dompelt de barista het pijpje net onder het oppervlak van de melk onder. Hierdoor kan er lucht aan de melk worden toegevoegd en wordt deze schuimig. Zodra er voldoende schuim is, dompelt u het staafje onder en laat u de melk wervelen, waarbij het schuim in de vloeistof wordt opgenomen.

Voor ideale latte art, zou 9 vloeibare ounces koude melk moeten uitzetten tot ongeveer 10 vloeibare ounces eenmaal gestoomd. Deze verhouding is perfect voor het verdikken van je schuimige schenking. Zodra de melk de crema breekt, kan het schuim erop rusten, wat latte art mogelijk maakt.

Welke Melk Maakt De Beste Latte Art?

Een ding dat beginners over het hoofd zien bij het maken van latte art, is het type melk. Hoewel je misschien een perfect hart kunt schenken met volle melk, is sojamelk een ander verhaal. Terwijl sommige barista’s liever half en half gebruiken, werken anderen graag met magere melk. Als u begrijpt hoe elke melk stoomt en schenkt, kunt u latte art in een mum van tijd onder de knie krijgen.

Volle Melk

Een dichte, rijke en schuimige melk is nodig om de beste kunst te creëren. Deze textuur komt grotendeels van de vetten in melk. De vuistregel is dat hoe meer vet in de drank, hoe beter de latte art. Omdat het gemakkelijk is om de juiste textuur te krijgen, is volle melk de beste melk voor het schenken van kunst. Het zal ook perfect in je espresso gieten.

Magere melk is meestal een van de moeilijkste dranken om kunst mee te maken. Magere melk is voornamelijk lactose, water en vet, aangezien het vet is geëlimineerd. Dit zorgt ervoor dat de melk een overtollig, echt licht schuim heeft dat bovenop zit, in plaats van dat het in de melk wordt opgenomen.

Zuivel Vrij

Veel koffiedrinkers houden van de smaak van espresso, maar willen geen zuivelproducten. Het kan moeilijk zijn om latte art te maken met alternatieven zoals sojamelk, amandel- of kokosmelk. Het vetgehalte van de drank is niet zo belangrijk als bij melk. Het komt allemaal neer op het merk en de manier waarop de melk is gemaakt.

Als de drank waterig is, verandert het niet in latte art. Het zal niet goed gieten als het te dik is. Experimenteer met verschillende merken en probeer verschillende temperaturen en stoomtechnieken. Elk van deze dranken zal anders werken, dus het gaat erom te vinden wat werkt.

Half Om Half

Sommige mensen geven er de voorkeur aan dat hun lattes gebrouwen zijn, wat betekent dat ze half en half gestoomd zijn. Deze ongelooflijk rijke drank is vrij ongewoon, maar kan een van de moeilijkere opties zijn als het gaat om latte art. Half en half is ondanks het hoge vetgehalte moeilijk te stomen. De vloeistof is zo dicht dat typische stoompijpen het niet goed kunnen beluchten, wat resulteert in een sprankelende drank met inconsistent schuim. Er is een zeer bekwame barista voor nodig om latte-kunst met half om half te maken.

Zelf Latte Art Maken

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je beginnen met het maken van je eigen. Het vergt oefening, dus wees niet ontmoedigd als je het niet meteen kunt doen. Bekijk barista’s in uw plaatselijke coffeeshops en vraag ze zelfs om tips als ze niet bezig zijn. Wees niet bang om te blijven proberen.

Iedereen kan van latte art genieten, of je nu een koffieliefhebber bent die er meer over wil leren, of een barista die indruk wil maken op klanten in je coffeeshop. De koffiedrinkervaring is al uniek en plezierig, en je kunt het naar een hoger niveau tillen door latte art onder de knie te krijgen.

Verwant