Koffieliefhebbers die hun koffie serieus nemen, weten dat vers gebrande bonen het lekkerst smaken. Wat is er frisser dan je eigen koffiebonen te branden? Hoewel het misschien moeilijk klinkt, is dit proces eigenlijk vrij eenvoudig.

Er zijn drie eenvoudige manieren om thuis je eigen koffiebonen te roosteren: in een pan op het fornuis, in de oven en in een popcornkoker. We gaan deze methoden aan u voorstellen, samen met alle stappen om bonen te roosteren met behulp van die methoden.

Opmerking Deze methoden kunnen worden uitgevoerd met goedkope apparatuur die u thuis hebt. U kunt echter ook een speciale koffiebrander kopen.

Benodigdheden Voor Het Branden Van Thuiskoffie:

Voordat je aan je thuisbrandavontuur begint, heb je wat koffiekennis nodig. Deze vijf stukjes informatie helpen je te begrijpen wat je gaat doen. Vervolgens gaan we in op de details.

1. Ventilatie

Ventilatie is essentieel bij het braden. U kunt een ventilator of een raam gebruiken om de kamer te ventileren. Er zal wat rook vrijkomen tijdens het braden en het voorbereiden van ventilatie maakt het gemakkelijk om mee om te gaan.

2. Braadniveau

Let op de kleurveranderingen en barsten in de bonen tijdens het brandproces. Ze beginnen groen en veranderen dan in geel, in lichtbruin, in goudbruin, in donkerbruin. Je ziet en hoort ook de scheuren die de bonen maken. Ze barsten als ze van lichtbruin naar donkerbruin gaan. Als je de voorkeur geeft aan een licht gebraad, is dit het moment om ze van het vuur te halen. Wacht nog een minuut als je voorkeur medium is.

Zo niet, laat ze dan goudbruin tot donkerbruin garen, als ze een tweede keer barsten. Het wordt dan medium-donker of donker gebrand. Zorg ervoor dat je de bonen kort na de tweede crack verwijdert, omdat ze een zeer rokerige smaak krijgen die naar houtskool zal smaken als je ze te lang laat staan. Verbrande bonen zijn niet wat iemand wil!

De bonen blijven koken nadat je ze van of uit de warmtebron hebt gehaald terwijl ze afkoelen, dus houd daar rekening mee bij het kiezen wanneer je ze wilt verwijderen.

3. Kaf

Er is een bijproduct van het branden van koffie dat kaf wordt genoemd. Het is de gedroogde schil van de koffieboon. Hierdoor kunnen je koffiebonen rommelig worden. Om geen rommel te maken, kun je de bonen naar buiten brengen of boven de gootsteen plaatsen. Zodra ze voldoende zijn afgekoeld om te hanteren, giet je het water in een vergiet of kom. Als je moeite hebt om het kaf te verwijderen, schud dan de bonen in je vergiet wat harder. Veel beweging zorgt ervoor dat het meeste vanzelf loskomt.

4. Opslag

Als de bonen zijn afgekoeld, doe je ze in een luchtdichte bak. Uit de buurt van licht en warmte houden. Je bonen blijven tot een maand vers als ze op deze manier worden bewaard. Wacht niet met het roosteren van je bonen, want binnen de eerste week bereiken ze hun maximale versheid.

Eerste Methode: Roosteren In De Pan

Deze methode is comfortabel omdat je gewend bent om een pan te gebruiken om maaltijden te bereiden. Het kan echter een uitdaging zijn om het precies goed te doen. Het is mogelijk dat u de eerste keer geen consistent gebraad krijgt. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om je te begeleiden. Afhankelijk van het aantal bonen dat u brandt, kan het daadwerkelijke brandproces 5-10 minuten duren.

Dit zijn de essentiële items en stappen voor het branden van koffiebonen in een pan.

  • Een pan (gietijzer is het beste)
  • Fornuis (elektrisch of gas)
  • Metalen vergiet of kom
  • Ovenwanten
  • Metalen of houten lepels

Tip: Gietijzeren pannen produceren sneller warmte en houden deze heter om de gewenste temperatuur te bereiken.

1. Verwarm je pan op middelhoog tot hoog vuur.

Laat de pan ongeveer 260 C bereiken. Tijdens het braden kan het nodig zijn de warmte af te stellen, maar maak hem niet veel heter dan 500 graden.

2. Voeg Je Groene Koffiebonen Toe.

Een halve kop groene koffiebonen moet worden genomen en in de pan worden gegoten. Begin klein en verhoog indien nodig de hoeveelheid. Het is belangrijk om de ingrediënten gemakkelijk te kunnen roeren.

3. Regelmatig Roeren.

Blijf de bonen roeren terwijl ze roosteren. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

4. Let Op Kleurveranderingen En Let Op Scheuren.

Laat de bonen verkleuren van groen naar geel naar lichtbruin en krijgen hun eerste barst. Als je een licht gebraad wilt, stop dan met braden. Als je medium gebrand wilt hebben, haal de bonen dan van het vuur nadat ze van kleur zijn veranderd in goudbruin, maar voor de tweede scheur. Als je een donker gebraad wilt, laat ze dan voor de tweede keer barsten en haal ze dan van het vuur.

5. Breng over naar een vergiet of kom.

Zodra de pan koffiebonen van het vuur is, gooi je ze in het metalen vergiet of de kom. Roer ze om zodat ze afkoelen. De bonen zullen nog rond de 450 graden zijn.

6. Laat De Bonen Ontgassen.

Laat de bonen acht tot 24 uur in een bak met het deksel eraf. Hierdoor kunnen kooldioxide en andere gassen ontsnappen. Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om onmiddellijk aromatische bonen te brouwen, moet je wachten om de beste smaak te krijgen. Na het branden is je koffie 24 uur lang het lekkerst.

7. Geniet en bewaar in een luchtdichte verpakking!

Maal je bonen vlak voor het zetten en bewaar de rest in een ondoorzichtige, luchtdichte bak.

Tweede Methode: In De Oven

Je bonen roosteren in de oven is een andere eenvoudige methode, je moet ze regelmatig roeren en controleren. Deze methode kan in slechts 5-10 minuten gelijkmatige braadresultaten bereiken.

De stappen zijn grotendeels hetzelfde als de kachelmethode. Zet de oven aan op 260 C. Verdeel een half kopje groene koffiebonen gelijkmatig over een bakplaat. Mix gedurende één tot twee minuten. Let op kleurveranderingen en let op scheurtjes. Volg de stappen 5 tot 7 hierboven.

Popcorn Popper Is De Derde Methode

Onze derde methode is misschien iets onverwachter: een ouderwetse popcornpopper. Deze methode duurt ook vijf tot tien minuten. Zorg ervoor dat je de juiste soort popper koopt. Effectieve poppers hebben ingebouwde roermechanismen die consistent roosteren veel gemakkelijker maken.

Doe een half kopje groene koffie in je popcornmaker en verwarm deze op middelhoog vuur. Roer met behulp van het roermechanisme continu en luister goed naar de eerste en tweede barst. Haal van het vuur en volg stap vijf tot zeven hierboven.

Je Bonen Ontgassen

Als u zelf thuis bonen brandt, moet u weten hoe u ontgassen. Door bonen te ontgassen, smaken ze beter en veiliger. Als je ooit de eenrichtingsventilatie op koffiezakken hebt opgemerkt, is dit waar het voor is: kooldioxide laten ontsnappen terwijl zuurstof buiten blijft.

Laten we eerst uitleggen wat ontgassen is. De koffiebonen zijn onderhevig aan gasvorming tijdens het branden. De gassen, voornamelijk koolstofdioxide, beginnen naar buiten te sijpelen nadat het roosteren is voltooid. Een groot deel van de kooldioxide verlaat de bonen binnen de eerste 24 uur.

Hoe ontgas je je bonen? Plaats je bonen gewoon in de opslagcontainer die je wilt gebruiken, maar houd het deksel eraf of een beetje open zodat de gassen kunnen ontsnappen. Na hooguit enkele uren en mogelijk tot 24 uur te hebben gebrand, moet u de bonen ontgassen. U moet de container na het braden sluiten. Dit houdt zuurstof buiten en zorgt ervoor dat je bonen vers en smaakvol blijven.

Thuis Koffiebonen Roosteren: Laatste Gedachten

Thuis koffiebonen branden is echt een speciale vaardigheid die, volgens degenen die het doen, snel een verslaving kan worden. Vers gebrande bonen zijn ongelooflijk smaakvol en aromatisch, dus veel mensen kunnen niet teruggaan naar bonen die ze in de winkel hebben gekocht nadat ze hun eigen bonen hebben geroosterd.

Hoewel het in het begin misschien lastig lijkt, is het branden van koffie niet al te ingewikkeld. We hebben je drie verschillende manieren laten zien waarop je thuis je eigen koffie kunt branden, samen met alle informatie die je nodig hebt om het goed te doen. Probeer een van onze methoden uit en ontdek zelf waarom zoveel koffieliefhebbers hun koffie thuis zijn gaan branden.

Hoewel het een leuke activiteit is, vroegen velen ons of het echt de tijd en moeite waard was. Hier zijn onze gedachten.