Espresso Versus Cappuccino. Wat Is Het Verschil?

Wat Is Espresso?

Espresso wordt gemaakt door een fijngemalen koffie die samengeperst of aangedrukt wordt om druk en weerstand te creëren. Water stroomt er dan met een vrij snel tempo doorheen, waardoor espresso ontstaat. Dit duurt slechts 20-30 seconden. De gemiddelde hoeveelheid espresso is slechts 2-85 gram. Dit is een geconcentreerde koffie met een sterke, intense koffiesmaak. Deze smaak ontwikkelt zich als gevolg van de samenstelling van de shot en het extractieproces dat het doormaakt.

Espresso bestaat uit drie delen. De crema is het lichtste deel van de opname. Het bevindt zich aan de bovenkant en is donkerder dan het lichaam. De crema is waar de oplosbare oliën worden gecombineerd met luchtbellen. Omdat het espressoshots zijn nasmaak geeft, is de crema essentieel.

Je kunt espresso maken met een espressomachine, draagbare espressomachine of Moka Pot met kookplaat.

Cappuccino (links) en espresso (rechts)

Wat Is Een Cappuccino?

Cappuccino is een koffiedrank die wordt gemaakt met espressoshots en gestoomde melk. Het heeft een dichte schuimlaag. Er kan tussen de 1-85 gram espresso in, afhankelijk van hoe groot de cappuccino is. Het moet 1/3 schuim aan de bovenkant hebben, ongeacht de grootte. Het is het dichte schuim dat een cappuccino zijn kenmerkende smaak geeft. Het schuim moet schudden als je de beker beweegt en zal niet na een paar minuten instorten.

Het maken van cappuccino’s is tegenwoordig eenvoudig en snel dankzij de uitvinding van cappuccino- en espressomachines. Maar als je geen espressomachine hebt, kun je toch een cappuccino maken!

De Verschillen

Er zijn 3 verschillen tussen espresso en cappuccino. De toevoeging van melk en schuim in een cappuccino is het belangrijkste verschil. De andere twee zijn het aantal geproduceerde ounces en de algehele smaak van de drankjes. Op deze verschillen gaan we nu nader in.

1. De Toevoeging Van Melk En Schuim

Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee dranken. Cappuccino’s staan bekend om hun donzige schuim en romige textuur, terwijl espresso’s de reputatie hebben een sterke smaak te hebben. Espresso wordt meestal puur geserveerd, hoewel je de bitterheid kunt verminderen met een beetje suiker.

2. De Maat:

De drankgrootte is heel anders. Zoals hierboven vermeld, is espresso meestal 2-85 g per portie. Een kleine cappuccino zal ongeveer 227 gram wegen. Zo geniet je meer van een cappuccino dan van een espresso.

3. De Smaak

Hoewel de basissmaak hetzelfde is, verandert het toevoegen van melk de smaak van deze dranken drastisch. Espresso heeft een intense, gedurfde smaak en wordt meestal zonder toevoegingen geleverd. Je kunt verschillende soorten espresso maken, zoals een lungo of ristretto. Deze variaties zullen de smaak van de espresso veranderen en het kan zijn dat u de extractietijd en de hoeveelheid water moet aanpassen.

Cappuccino zal echter dik, romig en schuimig zijn. Hoewel de espressosmaak blijft, wordt deze verzacht door de melk. Cappuccino’s hebben ook andere opties om de smaak naar uw voorkeur te verbeteren. Je kunt ze gedroogd bestellen (met meer schuim dan gestoomde melk) of vervangende melk vragen, zoals soja of amandel.

ANDERE KOFFIE-DRANKGIDS: