Brettanomyces In Wijn. Bandaid In Bacon

Geweldig smakende en ietwat funky zoete wijnen zijn moeilijk te vinden omdat wijnhuizen het stinkende feit vaak weglaten uit hun proefnotities. Ik denk dat de woorden smaken als het likken van een oud leren zadel met een soepje van pure framboos, het bevordert geen wijn. Maar er zijn een groeiend aantal wijndrinkers die van de funk houden. En laten we eerlijk zijn, de aroma’s van ouder tuigleer zijn zo geweldig bij bepaalde wijnen!

Waar komen deze rustieke aroma’s van boerenerf, boerenerf, oud tuigleer, zweterige sokken en gezouten vlees vandaan?

De Farmyard and Barnyard Aroma wordt u aangeboden door een gist genaamd Brettanomyces

Waarom Sommige Wijn Naar Een Boerenerf Ruikt: Brettanomyces

Brettanomyces of Brett, omdat het in de volksmond bekend staat als, is een gistsoort die zeer aardse en rustieke aroma’s afgeeft. Er zijn vele honderden soorten Brettanomyces en hier zijn een paar voorbeelden van hoe ze wijngeur maken:

de belabberde

  • Pleister
  • Boerenerf
  • Zweterige gymsokken
  • Ranzige Kaas

Brett is een aroma dat wordt geassocieerd met een aantal wijngebieden (waaronder de Ctes du Rhne, enkele Italiaanse wijnen en enkele klassieke wijnmakerijen in Napa). Ondanks zijn instellingen proberen de meeste wijnhuizen te voorkomen dat het zich voortplant in hun gistende wijnen. Dit komt alleen omdat Brett als een wijnfout wordt beschouwd. Enorme hoeveelheden gist zullen de andere smaken van de wijn bijna volledig verhullen. Interessant genoeg hebben brouwerijen een groeiende interesse in Brett en voegen ze gistbrouwsels toe aan hun bieren. Deze eigenschap proef je in verschillende Belgische ales.

Ga Van Beginner Tot Professional

Accessoires en tools die je helpen je eigen kennis uit te breiden.

Aan de andere kant, als Brett te ver gaat, ruikt het naar zweterige gymsokken.

Suggestie: Als je een voorbeeld wilt hebben van hoe de meer aangename complexiteit van Brettanomyces ruikt, snuif dan aan een pod Dark Cardamom.

De geur van het boerenerf. Oorsprong

Is Brett Terroir?

Omdat Brett zo aards smaakt en ruikt, wordt het vaak verward als een onderdeel van terroir (een beetje een vage term). Ik beschouw Brett graag als een kenmerkend kenmerk van een wijnmakerij of een regio (wanneer het met mate wordt gebruikt). Hoewel velen beweren dat Brett een wijnfout is, is het volledig aan jouw smaak om te beslissen wat je voorkeur heeft.

Een Absolute No-no In Witte En Mousserende Wijn

Waarom zoete wijn heel pittig eten kalmeert

Hoewel er een paar voorbeelden zijn van Bretty witte wijnen (Savennieres iemand?), Is deze stijl niet erg geliefd in de twee witte en mousserende wijnen.

Meer Info Over Deze Funky Gist

Brettanomyces heeft talloze eigen soorten, elk met veel substammen. Ongeacht de afkeer van Brett van de wijnhandel, zijn er verschillende commercieel verkrijgbare Bretts op de markt voor bierproductie. De twee belangrijkste commercieel gebruikte soorten zijn Brettanomyces Anomalus en Brettanomyces Bruxellensis. Er is nogal wat verschil in geur tussen de twee soorten. De ene Brett-stijl heeft meer rokerige tonen van kruidnagel en weer een andere geur van zweterig fruit. De geurverbinding die de schuld krijgt, staat bekend als
4-Ethyl guaiacol (4-EG)

fenolen

  • 4-ethylfenol: pleisters, boerenerf, paardenstal, antiseptisch
  • 4-ethylguaiacol: Spek, specerij, kruidnagel, rokerig

Voorlopig zwoegen wijnhuizen obsessief bezig met het schoonmaken van vaten, muren en vloeren in hun wijnhuizen om de wilde gisten die daar groeien te zappen. Maar misschien is er een betere manier om een gelukkige natuurlijke gistkolonie te creëren bij een wijnmakerij die wijnen produceert die intrigerender smaken.