Wat Is Cold Brew-koffie? Smaak & Recept

Cold brew koffie is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, dankzij de natuurlijke zoetheid en fluweelzachte zachtheid. Zowel lokale koffiespecialiteiten als grote ketens hebben van cold brew een focus gemaakt, en veel mensen hebben ontdekt dat ze de voorkeur geven aan cold brew boven gewone koffie. Je bent het jezelf verplicht om cold brew te proberen als je een van de weinige koffiedrinkers ter wereld bent die het nog niet heeft geprobeerd.

Wat maakt cold brew koffie anders dan gewone hot brew koffie? In dit artikel leg je goed uit wat cold brew koffie is, waarom het anders smaakt dan gewone koffie en hoe je het maakt. Als je nieuwsgierig bent naar cold brew, dan is dit het artikel voor jou.

Basisprincipes Van Koud Brouwen

Basisprincipes Van Koud Brouwen

Cold brew is genoemd naar de lagere watertemperatuur die werd gebruikt voor de bereiding ervan. Dit is aanzienlijk lager dan bij traditioneel koffiezetten. Een gewone kop koffie zet tussen 200 F en 212 F met de sweet spot voor optimale extractie rond de 205 F. De meeste barista’s knoeien niet met de watertemperatuur, omdat het moeilijk is om precies te doen, en het aanpassen van andere brouwparameters heeft hetzelfde effect als het veranderen van de temperatuur .

Integendeel, cold brew koffie wordt meestal op kamertemperatuur gebrouwen, meestal tussen 65 F en 72 F. Toen we voor het eerst hoorden over cold brew, gingen we ervan uit dat de zettemperatuur, weet je, koud zou zijn. Hoewel water van 70 F niet als koud wordt beschouwd, is het aanzienlijk kouder dan traditionele brouwmethoden.

Door de lage temperatuur vraag je je misschien af waarom cold brew niet slap en waterig smaakt. Lage temperaturen halen immers minder smaak uit koffiedik, dus 70 F water zal zeker nauwelijks smaak onttrekken, toch? Ja, maar er is een truc. Koeler water onttrekt de smaak langzamer dan heet water, dus we moeten de lagere temperatuur compenseren door de koffie veel langer te laten trekken dan bij een traditionele zetmethode. Wat is de aanbevolen tijd? De meeste cold brew-recepten laten de koffie tussen de 12 en 24 uur trekken!

Smaak En Extractie

Cold brew koffie smaakt zoeter en zachter dan gewone koffie. Het heeft ook een lagere zuurgraad, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die gewone koffie te bitter vinden. Twee primaire factoren geven cold brew zijn onderscheidende kenmerken: een lage brouwtemperatuur en een grote maalgraad.

Afbeelding tegoed: Sage Ross, Wikimedia commons

Water Temperatuur

We hebben het al een beetje gehad over de watertemperatuur, maar om te begrijpen waarom de temperatuur zo’n groot effect heeft op de koffie, moeten we nadenken over hoe koffie wordt geëxtraheerd.

Iedereen die moeite heeft gehad om resten van een pot of pan te verwijderen, weet dat heet water veel beter is dan koud water om dingen af te breken. Koffie is geen uitzondering op deze regel, en heet water is veel effectiever om koffiedik af te breken en de smaak ervan in je mok op te lossen. U kunt de hoeveelheid smaak die uit het brouwwater wordt gehaald verminderen door het koeler te maken. De mate waarin smaken worden geëxtraheerd, verandert echter ook.

Over het algemeen haalt heet water bloemige en fruitige smaken uit, terwijl koeler water bij voorkeur chocolade en nootachtige smaken extraheert. Hoewel dit een vereenvoudigde uitleg is, helpt het wel om te verklaren waarom koffies met verschillende watertemperaturen radicaal verschillende smaken kunnen hebben.

Een ander effect van brouwen bij lagere temperaturen is een verminderde zuurgraad in het kopje. Een van de grootste voordelen van cold brew is dat het veel gemakkelijker op de maag ligt dan hete koffie, dankzij de lagere zuurgraad. Een lage zuurgraad maakt cold brew aangenamer en geeft het een fluweelachtige textuur waar veel mensen van genieten.

Maalmaat

De watertemperatuur kan worden beïnvloed door de maalgraad. Cold brew gebruikt een zeer grote maling die zelfs groter is dan die in een Franse pers. Het hebben van een grote maling vertraagt ook de extractie en duwt het smaakprofiel verder naar het zoete, chocoladeachtige einde van het spectrum. Het is gemakkelijker om grote koffiebonen te extraheren dan fijne. Fijne gronden leggen bijna de hele boon bloot.

Ons Favoriete Recept

Een van de beste dingen van cold brew is hoe gemakkelijk het is om te maken. Hoewel het wat tijd kost om te extraheren, kan het in ongeveer vijf minuten worden gedaan. Het zeven en filteren van de koffie kan lastig zijn, maar het is niet erg als je wat gemeenschappelijke keukenapparatuur hebt.

Afbeelding tegoed: ClaroCafe, Pixabay

ingrediënten

Apparatuur

  • Koffiemolen
  • French presse (of een andere manier van filteren)
  • Een keukenweegschaal

Stappen

  • Begin met het malen van 50 gram koffie in een zeer grove stand. U bent misschien bekend met de maalgraad van een Franse pers, dus maal een tot twee stappen grover voor koud brouwen.
  • We gebruiken graag een Franse pers om ons koude brouwsel te filteren, omdat het snel en gemakkelijk is. Als je wilt, kun je ook een gewone keukenzeef of kaasdoek gebruiken.
  • Doe de gemalen koffie in een French Press. Giet er 350 g water op kamertemperatuur over. Meng de ingrediënten en dek de French Press af.
  • Laat het koude brouwsel 16 uur trekken.
  • Dompel na 16 uur de French Press onder en breng de koffie over in een andere container.
  • Je kunt je gespannen koffie ook door een papieren filter gieten om een schoner kopje te maken.
  • Je kunt de cold brew in een afgesloten bakje maximaal 2 weken in de koelkast bewaren.

Gevolgtrekking

We houden van cold brew en hopen dat deze gids je heeft geholpen te begrijpen waar het allemaal over gaat. Cold brew wint aan populariteit en het is niet zomaar een voorbijgaande trend. Cold brew is zoet, soepel en gemakkelijk te bereiden, waardoor het een van de beste manieren is om thuis koffie te zetten. Dit recept is onze favoriet en een geweldige manier om te beginnen met cold brew. Het is slechts een richtlijn en u kunt deze aanpassen aan uw behoeften.