Waar Groeit Koffie?

Onderzoek

beoordeeld

Deskundige adviseur

Elke ochtend beginnen miljoenen mensen hun dag met een kopje of meer koffie. Soms smaakt de koffie ongelooflijk, maar op andere momenten drink je het misschien gewoon weg omdat je wakker wilt blijven. Sommige mensen geloven dat lekker smakende koffie alles te maken heeft met de manier waarop het wordt bereid. Sommige barista’s kunnen echter heerlijke koffie zetten, terwijl anderen dat niet doen. Er komt echter meer kijken bij de kwaliteit van je brouwsel en de smaak dan alleen de bereiding.

Wat maakt koffie zo lekker? Wat is de beste plek om koffie te verbouwen? Een van de essentiële factoren die de smaak van koffie beïnvloeden, is de herkomst. De herkomst van je koffie bepaalt de smaak en kwaliteit van je brouwsel. De smaak van koffie wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder de oorsprong van de koffie, de chemische samenstelling, het klimaat waarin het groeit, hoeveel zonlicht het ontvangt en de hoogte waarop het is geproduceerd. De smaak van uw koffie wordt ook beïnvloed door de manier waarop deze wordt geoogst en de tijd waarop deze is ingenomen. Onrijpe koffiebonen smaken beter dan rijpe. Als de koffie met machines wordt geoogst, kan het onrijpe koffiebonen samen met de rijpe plukken. Met de hand geplukte koffie oogsten is vervelender, maar de arbeiders plukken alleen de rijpe koffiebonen.

U kunt zien dat die heerlijk smakende kop koffie zoveel processen met zich meebrengt en afhankelijk is van verschillende variabelen voordat hij in uw kopje arriveert. Er zijn veel landen die koffie verbouwen. In dit artikel gaan we in op enkele van deze landen en het soort koffie dat ze produceren. We bespreken de belangrijkste voorwaarden voor koffiegroei, de teelt, de beste koffiesoorten en vele andere onderwerpen. Dus ga met ons mee als we een wereldreis maken en een bezoek brengen aan de opmerkelijke plant die verantwoordelijk is voor de stof die ons de hele dag wakker en actief houdt

Geschiedenis En Oorsprong Van Koffie

Niemand kent de exacte datum of methode van ontdekking van koffie. We hebben verhalen en legendes over de oorsprong van koffie.

Koffie is al honderden jaren terug te voeren tot Afrika, met bijzondere nadruk op de koffiebossen van het Ethiopische plateau. Volgens de legende ontdekte een geitenhoeder genaamd Kaldi deze plant voor het eerst. Naar verluidt werd hij aangetrokken tot de plant nadat hij merkte dat nadat zijn geiten de vruchten van een bepaalde boom aten, ze zo actief werden dat ze de hele nacht niet doorsliepen. Van deze bessen werd een brouwsel gemaakt en de kennis van deze drank begon zich te verspreiden.

De koffieteelt en commercialisering begonnen op het Arabische schiereiland, en tegen de 15e eeuw werden deze bonen verbouwd in Arabië en later in de 16e eeuw bekend in het verre Egypte, Turkije, Perzië en Syrië. Koffie was een nietje in veel huishoudens en coffeeshops gedijen nog steeds in deze regio’s.

Europese reizigers naar het Nabije Oosten brachten deze opmerkelijke bonen mee en zo bereikte het zijn weg naar Europa. Aanvankelijk stuitte men op argwaan en wantrouwen. Sommigen noemden het zelfs de bittere uitvindingen van Satan. Ondanks de controverse vond koffie zijn weg naar de harten van Europeanen en ontstonden er koffiehuizen in verschillende populaire steden in Europa.

Biologische Behoeften Voor Het Verbouwen Van Koffie

De koffieteelt gebeurt meestal in grote commerciële hoeveelheden. Het is niet verwonderlijk dat dit gewas veel stappen vereist om succesvol te worden geteeld. Koffieplanten zijn kleine bomen of groenblijvende struiken die van Afrikaanse oorsprong zijn. De struik produceert zaden, vaak bonen genoemd, die worden geroosterd, gemalen. De zaden worden vervolgens gebruikt om koffie te zetten.

Er zijn twee soorten commerciële koffie. Er zijn twee hoofdsoorten commerciële koffie: de Arabica-variëteit, die voornamelijk in Latijns-Amerika wordt verbouwd en de Robusta, die voornamelijk in Afrika wordt verbouwd. Beide soorten kunnen in bepaalde regio’s worden gekweekt. Zowel Robusta als Arabica komen voor in India, Indonesië en andere Aziatische landen.

Arabica-koffie is geliefd om zijn rijke smaak en maakt jaarlijks ongeveer 60% uit van de totale koffieoogst. Robusta is niet zo rijk of gewaardeerd als Arabica, hoewel je er nog steeds een bevredigend kopje van kunt brouwen.

Koffie groeit het beste in een gunstig klimaat. Enkele van de belangrijkste klimatologische factoren zijn zonneschijn en regenval. Koffie zal niet overleven als de temperatuur lager is dan 32 graden Fahrenheit. Koffie groeit het beste bij temperaturen tussen 73 en 28 C. Neerslag moet tussen de 60 en 203 cm per jaar zijn. Om de beste resultaten voor Arabica te behalen, is het noodzakelijk om minimaal twee tot drie maanden te drogen. Voor regio’s die minder dan deze hoeveelheid regen hebben, is irrigatie nodig.

Het beplantingsgebied bevindt zich meestal in bossen, met de struiken in op afstand van elkaar geplaatste rijen. Zaailingen worden eerst in kwekerijen gekweekt voordat ze in het veld worden geplant.

Van bloei tot rijping heb je een periode van ongeveer zeven maanden (Arabica) en ongeveer negen maanden (Robusta).

Koffieproducerende landen en de koffiesoorten die ze produceren

Koffie wordt in meer dan 50 landen over de hele wereld verbouwd. Ze bevatten:

Hawaii

De eilanden van Hawaï hebben vruchtbare grond en een tropisch klimaat, waardoor ze een geweldige plek zijn om koffie te verbouwen. Zo zijn overal op deze eilanden koffieboerderijen te vinden. Er zijn verschillende soorten koffie te vinden op deze eilanden, maar de meest populaire is Kona-koffie.

Op de vruchtbare hellingen van de vulkaan Mauna Lao vind je koffieplantages. Je vindt hier veel jonge bomen, omdat de actieve vulkaan rijk is aan donkere, vruchtbare vulkanische grond. De bomen worden beschermd tegen intense zonneschijn door de tropische wolken in de lucht en de regen zorgt voor voldoende vocht.

Mexico

Het belangrijkste exportproduct van Mexico is koffie. Het land heeft misschien geen grote koffieplantages, maar met meer dan 100.000 koffieboeren zijn er in het land kleine koffieboerderijen. Mexicaanse koffie is rijk aan smaak en aroma, met een zekere scherpte. Altura is de naam die wordt gegeven aan koffie die op de hoogste toppen van het land wordt verbouwd.

Guatemala

De koffie die in het land wordt verbouwd, heeft een uitgesproken rijke smaak. Door de vruchtbare, donkere vulkanische bodem is het een ideaal groeigebied. De meeste koffiebomen hier zijn te vinden op grote hoogte; vandaar dat de koffie een pittige, bijna chocoladeachtige smaak heeft.

Costa Rica

Costa Rica produceert alleen nat verwerkte Arabica-koffie. De koffie die hier wordt gevonden heeft een medium body maar een scherpe zuurgraad. Vaak worden kleine boerderijen gebruikt om de koffie te verbouwen. Na de oogst worden de geplukte vruchten naar moderne verwerkingsfaciliteiten gebracht om nat te worden verwerkt.

Colombia

Als je een koffieliefhebber bent, dan weet je dat Columbia een van de beroemdste koffie-exporteurs is. Het is de op één na grootste koffieproducent ter wereld. De koffie is van een uitstekende standaard en zorgvuldig verbouwd om indrukwekkende normen te bereiken. Hoewel het landschap ideaal is voor koffieteelt, is het vanwege het terrein moeilijk te transporteren naar productiecentra en verzendpunten.

Brazilië

Het is de grootste koffieproducent ter wereld. Dit land is een belangrijke economische motor. Vanwege het klimaat, de bodem, de hoogte en de hoogte van het land kunnen hier Robusta en Arabica worden verbouwd.

Indonesië

Indonesië bestaat uit duizenden en duizenden eilanden. Koffie van hoge kwaliteit is een kenmerk van veel grotere eilanden zoals Java en Sumatra.

Deze eilanden bestaan uit kleine zakjes koffieboerderijen. De meeste koffie die hier wordt geproduceerd, is droog verwerkt. Indonesië is een van de grootste koffieproducenten ter wereld. Indonesische koffiesoorten zijn meestal rijk, vol en licht zuur.

Een uniek ding in Indonesië is de fijne oude koffie. Deze koffies werden lange tijd door boeren bewaard om ze duurder te maken. Koffie wordt opgeslagen in magazijnen om het te laten rijpen en een complexer, maar minder zuur brouwsel te produceren.

Ethiopië

Het is onmogelijk om koffie te noemen zonder te verwijzen naar de oorsprong van de plant. Een bezoek aan het land is voldoende om van deze bewering te overtuigen. De belangrijkste bron van koffie in Ethiopië komt nog steeds uit wilde koffiebossen. Ethiopische koffie is meestal opmerkelijk, vol van smaak, een beetje nuchter en vol van smaak.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van andere koffieproducerende landen. De tabel toont de top 10 koffieproducenten vanaf 2022.

Conclusie

De smaak van je koffie komt uit de bush, net als de koffieboon. Volgens sommigen is de kwaliteit van koffie het hoogst aan de boom, en alle andere verwerkingen, of het nu droge of natte verwerking is, zijn allemaal bedoeld om de kwaliteit te behouden. Zolang het weer en andere omstandigheden gunstig zijn, kan koffie overal ter wereld worden verbouwd. Er zijn meer dan 100 soorten koffie. Robusta en Arabica zijn beide commercieel levensvatbare variëteiten. U vindt een van beide in uw ochtendkoffie.

Onrijpe bonen smaken beter dan rijpe bonen. Het stadium waarin de koffie wordt geoogst, is een andere factor die van invloed is op hoe goed uw koffie zal smaken. We hopen dat je nu een beter begrip hebt van het productieproces en hoe het werkt. Er komt zoveel werk bij kijken om die heerlijke beker in handen te krijgen!