Soorten Koffiebonen

Zelf koffie zetten heeft veel voordelen. U bespaart geld op uw maandelijkse koffie-aankopen, vooral als er veel kopjes per dag zijn. Ten tweede heb je meer controle als het gaat om het aanscherpen van een gewenste smaak.

Hoewel zowel commerciële ketens als cafés elke dag nieuwe brouwsels bedenken, bevredigen ze een veeleisend gehemelte misschien niet helemaal.

U moet overwegen welke koffiebonen het beste bij uw specifieke smaak passen. In dit artikel gaan we kijken naar enkele van de meest populaire soorten koffiebonen die er zijn . We zullen ons concentreren op de kenmerken van elk type en de smaak die je kunt extraheren.

Arabica

Deze bonensoort gebruik je waarschijnlijk al een tijdje als je al een tijdje koffie zet. Het is het meest voorkomende type koffieboon en meer dan de helft van het aantal koffiekopjes dat wereldwijd wordt geproduceerd, is ermee gemaakt.

De Arabica-boom heeft veel schaduw en een behoorlijke hoeveelheid regen nodig om te groeien. Ze kunnen op grotere hoogte gedijen en hebben niet veel onderhoud nodig. Omdat deze bomen meestal niet meer dan twee meter hoog worden, zijn ze vrij gemakkelijk te snoeien en te oogsten.

Arabica-bomen zijn nogal kieskeurig als het gaat om de omgevingsomstandigheden. Als ze niet de juiste omstandigheden krijgen om te groeien, zullen ze niet gedijen en gemakkelijk bezwijken voor ziekten. Daarom is het meestal een slecht idee om Arabische bomen dicht bij elkaar te laten groeien, want als één boom besmet is, kan dit zich snel verspreiden naar de rest.

Welke smaken kun je krijgen van arabicabonen?

Alle smaken blijven intact als het warm wordt geserveerd. De perfecte zuurgraad wordt bereikt en je ontdekt ook fruitige ondertonen. Het heeft een milde, enigszins zoete algehele smaak.

Liberia

Omdat Liberica tegenwoordig niet zo bekend is als Arabica, is het tegenwoordig moeilijk te vinden. In de jaren 1890 onttroonde Liberica Arabica tijdelijk als de meest populaire koffiebonenvariëteit, als gevolg van een ziekte die de populatie van de laatste bijna wegvaagde. Dat veranderde allemaal toen Arabica jaren later opnieuw werd geïntroduceerd als de beste keuze voor koffiebonen. Hierdoor nam het aantal Liberica-boomaanplantingen af.

Door hun ongebruikelijke, asymmetrische vormen kunnen Liberica-bonen worden onderscheiden van alle andere soorten. Deze bonen staan bekend om hun sterke, aardse smaak. Net als Arabica geeft deze boon ook duidelijke fruitige ondertonen, vergezeld van een licht verkoolde smaak.

Robusta

De Robusta koffieboon staat op de tweede plaats qua populariteit. Maar daar houden de overeenkomsten met Arabica op. Om te beginnen zijn Robusta-bomen nauwelijks gevoelig voor omgevingsfactoren en extreem resistent tegen de ziekten waaraan Arabica ten prooi valt. Hoewel ze op lage en grote hoogte kunnen gedijen, hebben ze warmere temperaturen nodig om goed te groeien. De sleutel tot dit ongelooflijke niveau van ziekteresistentie ligt in hun zeer hoge cafeïnegehalte. Ze bevatten zelfs twee keer zoveel cafeïne als Arabica.

Op voorwaarde dat deze variëteit in het juiste klimaat is gekweekt, zou koffie die uit deze boon wordt gewonnen, een volle smaak moeten geven die minder zuur is, zachter van structuur en chocoladeachtige ondertonen heeft. Hoewel het prima is om Robusta-bonen te gebruiken om gewone zwarte koffie te zetten, beweren veel koffieliefhebbers dat het het beste is wanneer het wordt gemengd met melk, room en suiker. De oorspronkelijke smaak wordt namelijk niet aangetast door deze toevoegingen.

Dus als je een grote fan bent van room en suiker, overweeg dan om je koffie te zetten met Robusta.

Deze smaken zijn misschien niet duidelijk als u ze niet kunt detecteren.

Excelsa

Excelsa is de enige koffieboon die sterk lijkt op Liberica. In feite zijn de twee soorten geclassificeerd als dezelfde soort. Je hebt misschien moeite om dit te geloven, omdat de twee behoorlijk verschillen als het op smaak aankomt. Excelsa is een mix van verschillende tonen. Het geeft fruitige en zoetere smaken af, terwijl er tegelijkertijd ook hints van donkere tonen zijn. Het zorgt elke keer weer voor een uniek kopje koffie.

Als je je eigen koffie zet, kan het de moeite waard zijn om wat kennis te hebben van de koffiebonen die je koopt. U kunt de soorten smaken identificeren die u van elke koffieboon kunt verwachten. Door de vereisten voor het telen van deze koffiebonen te kennen, weet u bovendien of u een product van hoge kwaliteit koopt.

Verwant