Latteart Maken. Basishandleiding Voor Beginners

Een paar technieken voor het extraheren van espresso zijn het eerste dat u moet weten. Dit is waar je de melk in gaat gieten. Als je geen goede espresso hebt, zul je het moeilijk hebben om duidelijk gedefinieerde kunst in je koffie te gieten.

Er zijn vier basisdingen die nodig zijn om de perfecte espresso te maken. Dosering is het belangrijkste aspect. Dosering verwijst naar hoeveel koffie er aan elke opname wordt toegevoegd. Je wilt er zeker van zijn dat je elke keer exact dezelfde hoeveelheid espresso hebt.

Weeg De Dosis Koffie

Begin met het vullen van de mand, overvul deze en schraap over met een mes. Ik raad je aan om de hoeveelheid latte art die je maakt af te wegen. Het is belangrijk dat het consistent is voor elke kop. Dat zal je echt helpen om je espresso-opnames in te voeren.

Nog Meer Verspreiden

Zorg er vervolgens voor dat je een gelijkmatige verdeling hebt. Je moet ervoor zorgen dat de koffie in je tas gelijkmatig over het mandje wordt verdeeld. Zorg ervoor dat u het opnieuw recht naar beneden aanstampt.

Het is belangrijk om consequent te zijn! Zorg ervoor dat je dezelfde routine hebt, zodat de hoeveelheid koffie die erin zit gelijkmatig wordt verdeeld. Gebruik altijd dezelfde druk elke keer dat u aanstampt.

Deze tips helpen je om consequent te extraheren. U krijgt dezelfde resultaten als u zo hard werkt!

Gebruik De Juiste Tijd En Hoeveelheid Extractie

Zodra je de koffie hebt getapt, ben je klaar om te extraheren. U moet zich bewust zijn van twee belangrijke aspecten bij het extraheren van koffie. Dat is de tijd van extractie en de hoeveelheid vloeistof die eruit komt. Dit staat bekend als de opbrengst. Deze dingen zorgen ervoor dat je espresso een goed debiet heeft. Dit zorgt ervoor dat het niet te snel en niet te langzaam doorloopt. Dit is een goed moment om te beginnen als u nieuw bent in het proces. Het zou tussen de 25-30 seconden moeten duren. Het hangt allemaal af van welke koffie je gebruikt. Het extractierendement is meestal twee keer de dosis die erin ging. Dit betekent dat als je 21 gram koffie binnenkrijgt, je er 42 gram uit krijgt. De koffie die u gebruikt en hoeveel u binnenkrijgt, is van invloed op de hoeveelheid koffie die u krijgt.

Snelle Probleemoplossing

Het is mogelijk dat je schot te snel trekt. Dat betekent op zijn beurt dat het water niet echt wordt beperkt wanneer het er doorheen stroomt en in de beker vliegt. Om de stroomsnelheid te vertragen, kunt u uw maling fijner maken.

Als je slag echt beperkt is en heel langzaam extraheert, betekent dit dat je maling een beetje te fijn is. Je moet die maling voorzichtig maken om de druk te verminderen en het een beetje sneller door te laten stromen.

Als u niet consequent doseert, heeft de hoeveelheid koffie die in uw mandje gaat ook invloed op hoe snel of langzaam het water door de koffie stroomt. Het komt allemaal neer op smaak en hoe je van de smaak houdt.

Proef Je Koffie

Proef je koffie! Wanneer u de koffie vindt die u echt lekker vindt, zorg er dan voor dat u weet wat die parameters voor extractie zijn voor de volgende keer. Als je merkt dat je koffie langs een kant van de puck stroomt of naar beneden vliegt, vergeet dan niet om je distributie echt goed te doen en lekker recht naar beneden te stampen.

Er zijn andere variabelen die ik niet heb genoemd, namelijk temperatuur en druk. Dit is iets dat de meeste huishoudelijke apparaten niet kunnen. We zullen het in dit artikel niet bespreken. Koffie die meer dan een maand oud is, heeft waarschijnlijk een plakkerige crema die moeilijk uit te schenken is. Je zult merken dat er een patroon in de crema zakt, waardoor het niet zo duidelijk is als bij vers gebrande koffie.

Hoe Melk Te Textureren

Als je vers gebrande koffie gebruikt, ongeveer een week na de berm, zal de crème een beetje bezinken, maar het zal niet plakkerig zijn en het zal je zeker helpen om mooie patronen in het oppervlak van de crema te gieten. Zorg ervoor dat je je melk textuurt tot 60-65 graden Celsius.

Gebruik koude melk om te beginnen. Volledige crema is het gemakkelijkst te gebruiken, maar u kunt elke gewenste melk gebruiken. Wanneer je die melk erin giet, giet je het gewoon op de bodem van de basis van die tuit op je kan. Je moet de juiste kan gebruiken voor de koffie die je gaat zetten.

Gebruik De Juiste Kan

Een kan van 400 milliliter kan één standaard koffiekopje bevatten. Als u meer dan één kopje koffie wilt zetten, heeft u een grotere kan nodig. Vul uw kan niet te vol of te weinig bij het zetten van uw koffie.

Bedenk vervolgens wat voor soort koffie je wilt maken voordat je de melk gaat textureren. Het maakt niet uit of je een flat light latte maakt of een latte met veel microschuim, of dat je een cappuccino wilt maken die meer melkschuim nodig heeft. Dit is zodat je een aanvalsplan hebt van hoe je het gaat structureren voordat je begint.

Wanneer je hebt besloten welke koffie je gaat zetten, moet je nadenken over hoeveel lucht je in je kan gaat doen. Of het nu een flat wide flash latte is, je moet ongeveer een centimeter en een paar centimeter toevoegen als het een cappuccino is.

Stoom De Melk Op De Juiste Manier

Het is tijd om stoom te maken. Ik plaats de tuiten liever iets uit het midden. Als je het precies in het midden zet, bedenk dan waar die stoom terecht zal komen. Het zal uiteindelijk door de melk naar beneden en dan omhoog duwen en het zal niet die mooie draaikolk creëren die je wilt. Als je hem een beetje schuin opzij zet, zie je hoe die stoom gaat rondduwen en ontstaat er een mooie gelijkmatige draaikolk. Hierdoor wordt je melk zijdezacht en glanzend.

Het volgende dat u wilt doen, is de stoomtip net onder het oppervlak dumpen, zodat deze niet op u spat of wanneer u bent begonnen, en zet dan de stoom volledig aan.

Voeg Lucht Toe Aan De Melk

U kunt lucht aan de melk toevoegen door de kan langzaam te laten vallen. Houd die stoom op het oppervlak totdat je de gewenste hoeveelheid lucht hebt toegevoegd. Onthoud dat als je een cappuccino maakt, je de kan langzaam moet laten zakken zodat de stoomtip op het oppervlak blijft en als je eenmaal alle lucht hebt toegevoegd, beweeg je de kan een heel klein beetje omhoog zodat de stoomtip net onder de oppervlakte. Houd de warmte op dezelfde plek zodat de whirlpool blijft draaien.

Kanttekening U wilt er zeker van zijn dat alle lucht is toegevoegd voordat de melk begint op te warmen. Hierdoor kan de whirlpool al je melk mengen, waardoor je die zijdezachte microfoon krijgt.

Let op de whirlpool! Blijf lucht aan de kan toevoegen, maar niet meer. Je kunt ook met je andere hand op de zijkant tikken totdat het te heet wordt. Een melkthermometer is prima! De temperatuur die we probeerden te bereiken ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Het eerste wat je doet als je klaar bent met het textureren van je melk, is de kan neerzetten, de stoom afvegen en hem schoonspoelen om hem schoon te maken. Je kunt de melk op het aanrecht kloppen om eventuele luchtbellen te verwijderen. Roer dan je melk even door voordat je schenkt.

Koffie Schenken

Nadat je je melk hebt ge-sms’t en je shot hebt genomen, is het tijd om verder te gaan met het inschenken van je koffie. De reden is dat als de koffie blijft zitten, de crème weer een beetje plakkerig wordt en ook de melk. De getextureerde melk begint te scheiden en het wordt een stuk moeilijker om je latte te schenken. Nadat deze twee dingen zijn gedaan, kun je je espresso-shot en melkkan een snelle werveling geven voordat je ze schenkt. Het zal helpen om dingen los te maken terwijl je giet.

Zorg er vervolgens voor dat er geen wit op je canvas zit voordat je begint met het gieten van je crema. Dat zorgt voor een heel mooi contrast tussen de crema. Je kunt al het wit dat op de bovenkant van je canvas is verschenen verbergen door iets meer van een hoogte te gieten, waardoor het onder het oppervlak van de crema komt, zodat je op je mooie bruine canvas kunt gieten. Dit zijn de twee belangrijkste elementen die ervoor zorgen dat je latte art een mooie harmonie en symmetrie heeft.

Kunst Moet Symmetrisch Zijn

Symmetrie en latte art is net als al het andere. U wilt ervoor zorgen dat de ene kant van de beker er precies hetzelfde uitziet als de andere kant van de beker. Dit kan door ervoor te zorgen dat u bij het schenken rechtstreeks in het midden van de beker giet. Terwijl je je patroon schenkt, zorg je ervoor dat je elke keer de middenlijn van die beker hebt gevolgd. Als u naar één kant van de beker begint te schenken, ziet het er misschien een beetje uit. Je krijgt niet hetzelfde resultaat als het patroon niet in het midden zit. Harmonie verwijst naar de manier waarop het patroon in de beker past. Kortom, je wilt ervoor zorgen dat de latte art niet te klein of te groot is. Je moet proberen om het ongeveer een centimeter rond de buitenkant van het patroon te hebben, waar het net een crema-achtige ring voor de rand van de beker is.

Gevolgtrekking

Het laatste dat je moet doen nadat je al die kleine tips onder de knie hebt, is om een beetje creatief te worden en een paar dingen te doen die een beetje anders zijn dan wat je van dag tot dag in latte art ziet.

Verwant