Koffie En Diabetes - Kan Het De Bloedsuikerspiegel Verhogen?

Gezonde volwassenen hebben geen hoge bloedsuikerspiegels van koffie, maar ze kunnen worden beïnvloed door suikerhoudende koffiedranken. Mensen met diabetes hebben verschillende risico’s om te overwegen en moeten zich bewust zijn van hoe cafeïne interageert met insuline en welke rol cafeïneconsumptie speelt bij het beheersen van hun bloedsuikerspiegel.

In dit artikel zouden we alles behandelen wat u moet weten over koffie, cafeïne en bloedsuikerspiegel om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over uw koffie-inname en dieet. Zoals altijd dient u uw arts te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw gezondheid of als u overweegt uw dieet te veranderen. Professioneel medisch advies is het beste.

Niveaus Van Bloedsuiker En Koffie

Volgens de Mayo Clinic heeft het drinken van maximaal twee kopjes koffie van 227 gram per dag geen merkbaar effect op de bloedsuikerspiegel bij gezonde volwassenen. Twee gewone kopjes koffie bevatten gemiddeld ongeveer 280 milligram cafeïne, veilig onder de 400 milligram die veilig wordt geacht.

De Mayo Clinic meldt ook dat sommige onderzoeken bewijs hebben gevonden dat regelmatige koffieconsumptie het risico van een persoon op het ontwikkelen van type 2 diabetes vermindert. Deze studies schrijven de vermindering van diabetes type 2 toe aan chemische verbindingen die in koffie worden aangetroffen, niet aan cafeïne. Zowel cafeïnevrije als cafeïnevrije koffiedrinkers hadden dezelfde lagere kans.

Er is echter een voorbehoud. Het drinken van koffie, of beter gezegd cafeïne, kan insulinedisfunctie veroorzaken en de bloedsuikerspiegel bij diabetici verhogen. Terwijl 400 milligram cafeïne per dag de aanbevolen gezonde limiet is voor gezonde mensen, wordt 200 milligram aanbevolen.

Ieder mens is anders en twee kopjes koffie van gemiddelde sterkte kunnen diabetes veroorzaken. Voor diabetici is het het beste om helemaal geen koffie meer te drinken of de hoeveelheid die u drinkt te beperken. Vraag uw arts om gepersonaliseerde aanbevelingen die zijn afgestemd op uw specifieke omstandigheden.

Afbeelding tegoed: Andrea Piacquadio, Pexels

Diabetes, Cafeïne En Insuline

Bij het bestuderen van de relatie tussen insuline en cafeïne bleek dat mensen met diabetes die dezelfde hoeveelheid consumeerden als koffiedrinkers een hogere bloedsuikerspiegel hadden.

De studie brak met name diabetici op in twee groepen, waarvan de ene twee 250 milligram cafeïnepillen per dag slikte en de andere een placebo. De cafeïnepilgroep had 8% hogere bloedsuikerspiegels dan de placebogroep op dagen dat ze de cafeïnepillen niet gebruikten.

Dit komt omdat cafeïne de natuurlijke insulinegevoeligheid van uw lichaam kan veranderen. De natuurlijke insulinegevoeligheid van uw lichaam wordt beïnvloed door cafeïne, wat een kettingreactie veroorzaakt waardoor uw lichaam suiker niet zo efficiënt kan verwerken. De insulineproductie van uw lichaam wordt beïnvloed door de inname van cafeïne.

Cafeïne blokkeert ook adenosine, een molecuul dat helpt bij het reguleren van de insulineproductie. Deze twee effecten samen betekenen dat cafeïne het vermogen van uw lichaam om insuline te reguleren en te produceren kan verminderen, wat op zijn beurt indirect de bloedsuikerspiegel verhoogt. Zelfs als u slechts af en toe koffie drinkt, kunnen schommelingen in de insulinegevoeligheid ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel fluctueert. Dit maakt het moeilijk om diabetes te beheersen en te behandelen.

Afbeelding tegoed: Alexander Schimmeck, Unsplash

Verhoogt Cafeïnevrije Koffie De Bloedsuikerspiegel?

Verhoogt Cafenevrije Koffie De Bloedsuikerspiegel

Het grootste deel van de invloed van koffie op de bloedsuikerspiegel is te wijten aan cafeïne. Een studie vond echter een abrupte stijging van de bloedsuikerspiegel na cafeïnevrije koffie. De studie concludeert dat het drinken van cafeïnevrije koffie de bloedsuikerspiegel op korte termijn verhoogt, maar in mindere mate dan het drinken van cafeïnevrije koffie.

Het drinken van zowel gewone als cafeïnevrije koffie kan het risico op het ontwikkelen van diabetes op de lange termijn helpen verlagen. Koffie kan het risico op het ontwikkelen van diabetes helpen verlagen.

Gevolgtrekking

Bij gezonde mensen is aangetoond dat het drinken van zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie de kans op het ontwikkelen van diabetes op de lange termijn verlaagt. Voor mensen met diabetes kan het drinken van cafeïnehoudende koffie echter de insulineproductie verstoren en de insulinegevoeligheid verminderen, waardoor de bloedsuikerspiegel met bijna 10% stijgt.

Cafeïnevrije koffie veroorzaakt een kortstondige piek in de bloedsuikerspiegel, hoewel de stijging minder dramatisch is dan cafeïnevrije koffie. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over uw bloedsuikerspiegel of hoe deze zich verhouden tot het drinken van koffie.