Hoe Koffiebonen Te Roosteren

Onderzoek

beoordeeld

Deskundige adviseur

Het wijdverbreide gebruik van koffie in ons leven geeft ons de energie die we nodig hebben om de dag door te komen. Iedereen heeft zijn favoriete kopje koffie. Elk kopje bevat echter dezelfde ingrediënten. Een ding dat veel mensen geneigd zijn te vergeten, is dat de koffieboon in zijn natuurlijke staat niet de boon is die je koffie zo aangenaam maakt.

Het branden van koffiebonen is de eerste stap om van elke koffie te genieten. We bespreken waarom je je koffiebonen moet branden en wat het voor je koffie doet. Daarnaast zullen we kijken naar het algemene proces van het branden van koffie en hoe je de perfecte branding voor jezelf kunt vinden of creëren.

Waarom Moet Koffie Gebrand Worden?

Ondanks wat trendy cafés en advertenties je willen doen geloven, groeit koffie in de natuur niet als een donkere boon. De koffieplant is eigenlijk een roodgekleurde bes die bijna op een wilde bes lijkt. De eigenlijke boon moet uit de plant worden gehaald en worden verwijderd.

Hoewel dit in wezen een koffieboon is, zou je hem niet willen drinken of eten. Een koffieboon die niet gebrand is, smaakt bitter en aards zonder gewenste smaken. Zodra je de koffieboon brandt, wordt het iets heel anders. Het roosteren van de koffieboon maakt hem eetbaar en geeft hem de rijke en donkere smaak waar velen naar hunkeren.

Wat Gebeurt Er Met Koffie Als Het Wordt Gebrand?

Hoewel het proces van het branden van koffiekoffie eenvoudig is, kan het unieke effecten hebben op de boon en de smaak. Net als bij het branden of verwarmen van vele andere voorwerpen, verwijdert de overmatige hitte die op de koffieboon wordt toegepast het natuurlijke vocht dat in de boon is opgeslagen. Hierdoor wordt hij groter en donkerder naarmate de temperatuur ervoor zorgt dat de boon karameliseert als suiker.

Koffiebonen ondergaan een interne reeks chemische reacties die allemaal in harmonie werken om de kenmerkende smaak en geur van koffie te geven, zodat je weet dat het klaar is. Afhankelijk van hoe lang je de bonen brandt en bewaart, kun je verschillende smaken en reacties krijgen die resulteren in de verschillende melanges en smaken van de geproduceerde koffie.

Koffiebrandfasen

Hoewel het branden van koffie misschien een kansspel lijkt, is het eigenlijk een proces dat geduld en zorgvuldige timing vereist. Professionele koffiebranders hebben een bonenschaal die gaat van de bijna rauwe sperzieboon tot een zeer donkere en rijke kleur die wordt gebruikt voor sterkere koffie. Je kunt zien of je koffie goed is gebrand aan de kenmerkende koffiegeur en donkerdere kleur.

Hoe je je bonen ook brandt, ze beginnen altijd groen en een beetje klein. Terwijl het water verdampt en het braden begint, hoor je het geluid van water dat weggaat en begin je milde rook te zien. Zodra het water is verdampt, worden de bonen geroosterd tot de gewenste smaak en kleur. Hoe langer je een boon brandt, hoe donkerder hij van kleur wordt en sterker van smaak.

Verschillende Soorten Braadstukken

Zoals hierboven vermeld, kunt u verschillende brandingen krijgen wanneer u begint met het branden van uw koffie. Het roosteren dat u bereikt, is gebaseerd op de tijd en temperatuur die de bonen hebben gebrand. Wanneer u voor het eerst begint met braden, zult u de lichtbruine kleur beginnen te zien. Dit betekent dat het branden begint, maar je zou deze bonen nog niet willen gebruiken.

Je zult zien dat de bonen geroosterd worden tot een medium tot lichtbruine kleur. Hier worden de meeste bonen geroosterd voor een milde zoetheid en body. Naarmate je dichter bij de donkerbruine kleur komt, kun je verwachten dat de bonen een zeer sterke geur en een hoog niveau van zoetheid hebben. Zodra de boon echter bijna zwart wordt, verdwijnt de zoetheid en neemt de algemene sterkte af.

Wat Zijn De Essentiële Ingrediënten Om Thuis Koffie Te Branden?

Het branden van koffie is gemakkelijk genoeg om thuis te doen. Een manier om je eigen braadstuk te proberen, is door een verwarmde pan te gebruiken en de bonen als popcorn te roosteren. Pak je groene koffiebonen en rooster ze op middelhoog vuur met veel lucht om de rook te laten ontsnappen en een ventilator om de rook te verwijderen. Deze methode kost wat tijd, maar je kunt de bonen echt zien ontwikkelen en is vergelijkbaar met het maken van popcorn.

Je kunt ze in een oven bakken, afhankelijk van het gebraad tussen 350-218 C. Hoe lager de temperatuur, hoe lichter het gebraad, en het tegenovergestelde geldt voor hogere temperaturen. Hoewel ze de gemakkelijkste en goedkoopste manier zijn om je bonen zelf te branden, zijn ze nog steeds vrij eenvoudig.

Hoe Koffie Te Branden Met Een Koffiebrander

Dit hele proces kan veel gemakkelijker worden gemaakt als je een braadapparaat hebt. Een machine die speciaal is ontworpen om te braden, levert consistentere en nauwkeurigere resultaten op dan handmatig braden. Dit gaat echter gepaard met een meerprijs. Net als bij een popcornmachine, gebruiken deze gereedschappen eenvoudig hete lucht om de bonen effectief te laten roosteren.

Wanneer u een koffiebrander gebruikt, heeft deze hoogstwaarschijnlijk verschillende brandingsniveaus waaruit u kunt kiezen. Elk heeft verschillende effecten op koffie en produceert verschillende smaken. Deze machines kunnen uw bonen roosteren door ze op een braadoppervlak te plaatsen. Zodra de bonen op het braadoppervlak zijn geplaatst, kunt u de gewenste braadtemperatuur instellen. Dit is absoluut de gemakkelijkste manier om perfecte bonen te krijgen, maar je moet overwegen hoe vaak je het zou gebruiken voordat je een eenheid koopt.

Hoe Koffie Op Andere Manieren Te Branden

Er zijn andere mogelijkheden als een saaie pan je niet aanspreekt en je het geld niet wilt uitgeven aan een volwaardige braadmachine. Zoals we eerder vermeldden, lijkt het algemene ontwerp van een bonenbrander erg op dat van een popcornmachine. Hete lucht wordt gebruikt om de bonen te verhitten en te roosteren tot de gewenste temperatuur. Dus waarom gebruik je geen popcornmachine om je bonen te roosteren?

Hoe gek het ook klinkt, veel mensen gebruiken zelfs popcornmachines om hun koffiebonen te roosteren. Voordat u uw luchtpopper gebruikt, moet u deze eerst opwarmen. Als het klaar is, voeg je ongeveer een half kopje bonen toe. Wacht. Net als bij de kookmethode, moet je de bonen in de gaten houden en in de gaten houden, zodat ze goed gaar zijn. Laat de bonen tot het gewenste donkerteniveau knallen en laat ze afkoelen voordat je ze opbergt. Het is misschien niet conventioneel, maar het is zeker effectief en bespaart u geld!

Conclusie

Het branden van koffiebonen is misschien niet het leukste of spannendste proces ter wereld, maar het is zeker interessant. U kunt geld besparen door uw koffiebonen thuis te branden.
De koffieboon is een verscheidenheid aan dingen, van de grond tot het kopje. Er zijn veel smaken die je kunt proberen en veel om van te genieten. Als je eenmaal de kunst van het koffiebranden hebt geleerd, wil je nooit meer een tas uit de winkel kopen.