Wat Zijn Aromatische Witte Wijnen?

Aromatische witte wijnen worden gekenmerkt door prominente bloemige aroma’s, veroorzaakt door een speciale aromaverbinding die van nature in druiven voorkomt. Als u even stopt om de rozen te ruiken, zult u dol zijn op aromatische witte wijnen.

Aromatische Witte Wijnen

Aromatische Witte Wijnen

Een korte lijst van geurende witte wijnsoorten en hun dominante geuren:

  • Albario en Loureiro: limoenbloesem , citroen, grapefruit en meloen
  • Riesling: Jasmijn, Limoen, Honing en Groene Appel
  • Gewrztraminer: lychee, roos, roze grapefruit en mandarijn
  • Vidal Blanc: Jasmijn, Meloen, Grapefruit en Ananas
  • Muscat Blanc (ook bekend als Moscato): oranjebloesem, mandarijn, zoete peer en Meyer-citroen
  • Mller-Thurgau: rozenwater, witte perzik, geranium en peer
  • Muscat of Alexandria (ook bekend als Zibbibo): oranjebloesem , roos, mandarijn en perzik
  • Torronts: rozenblaadjes , geranium, citroenschil en perzik
  • Cserszegi Fszeres: (stoel-seg-ee Foo-sar-resh) Een Hongaarse variëteit. Roos, Vlierbloesem, Pepermunt en Witte Perzik

Aromatische wijnen zijn een manier van wijn waarbij een groot deel van de vreugde bij het drinken ervan zou zijn om hun bedwelmende geuren te ruiken. Als u geduldig bent, kunt u ruim een uur lang aan een glas wijn, bijvoorbeeld Gewrztraminer, ruiken en nippen. Aromatische witte wijnen variëren in smaak, zoetheid en intensiteit, hoewel verschillende van de dominante variëteiten snoep zijn. Daarom zijn aromatische witte wijnen buitengewoon wenselijk voor gevoelige fijnproevers, inclusief degenen die superproevers zijn. Voor het geval je het je afvroeg, de stijlen die altijd in steriele stijl worden gemaakt, zijn Torronts en Albario.

Mocht je stoppen om de rozen te ruiken, dan zul je genieten van aromatische witte wijnen

De Beste Wijnuitrusting

De beste wijnuitrusting

Van beginner tot professional, de juiste wijntools zorgen voor de beste drinkervaring.

Zoals de meeste witte wijnen kunnen aromatische witte wijnen gekoeld geserveerd worden in een witte wijnglas. Wijnen van hogere kwaliteit kunnen iets warmer worden geserveerd en zullen daardoor meer geuren afgeven. Er zijn een paar gelovigen die de voorkeur geven aan een glas met een iets bredere kom die is gemaakt om meer aroma’s te verzamelen (zie rechts op de foto, een Riedel-stengel).

Foodpairing Met Aromatische Witte Wijnen

Foodpairing met aromatische witte wijnen

Aromatische witte wijnen zijn razend enthousiast over de Zuidoost-Aziatische keuken. Door Alpha

Aromatische witte wijnen zijn fantastisch om te gebruiken als een soort smaakversterker in combinatie met eten. De zoete en vanille-achtige smaken in kokosnoot worden bijvoorbeeld versterkt wanneer ze worden gecombineerd met een wijn zoals Gewrztraminer. Het is dus leuk om deze stijl van wijn als ingrediënt of versiering in een gerecht te gebruiken. Zoals je je misschien al voorstelt, zijn aromatische witte wijnen fantastisch in combinatie met de aromatische Zuidoost-Indiase en Aziatische keuken. Houd er rekening mee dat hoewel de aroma’s in deze stijl groot zijn, de smaak in veel van deze wijnen ingetogen kan zijn, dus kies voor lichter vlees, gevogelte of zeevruchten.

Wetenschap achter witte wijnen

Hoewel veel van de belangrijkste wijntrends meer worden onderscheiden door wijnbereidingstradities (bijv. Volle witte wijnen worden op eikenhout gerijpt), worden aromatische witte wijnen doorgaans meer wetenschappelijk gecategoriseerd op basis van kenmerken in de wijndruif.

Aromatische witte wijnen zijn uitzonderlijk omdat ze een hoog gehalte hebben aan een chemische geurklasse die bekend staat als terpenen (misschien geen terpentijn), die exact dezelfde aroma’s bevatten als in bloesems! Aromatische witte wijnen hebben een bijzonder hoog gehalte aan een bepaalde subgroep van terpenen die bekend staat als monoterpenen (zoals chemische linalool). Monoterpenen zijn verantwoordelijk voor die heerlijke geuren van roos, geranium, oranjebloesem en meer. Dus de volgende keer dat je een wijn ruikt en het ruikt naar rozen, kunnen het monoterpenen zijn op het werk.

TIP: Er zijn aromatische rode wijnen zoals Italiaanse Brachetto, Freisa, Aleatico en Schiava

Koop De Wine Foly-publicatie

Hoi. We hebben een boek achtergelaten. Het zijn 230+ pagina’s met zo, wijnkaarten en gedetailleerde profielen van 55 verschillende wijnen die u zullen helpen verzekerd te zijn van wijn. Als je van wijn houdt en er meer over wilt weten, neem dan een kijkje.