Hoe Vaak Moet U Uw Kussens Vervangen?

Een kussen van hoge kwaliteit dempt uw nek en hoofd terwijl uw ruggengraat op één lijn blijft, maar na verloop van tijd verslijten zelfs kussens van hoge kwaliteit door regelmatig gebruik en verliezen ze de ondersteuning. Als u een niet-ondersteunend kussen heeft, kunt u moeilijk in slaap vallen of wordt u wakker met een pijnlijk gevoel. Als uw kussen oud wordt, plat en klonterig aanvoelt, of als u wakker wordt met nek- of schouderpijn, is het misschien tijd om uw kussen te vervangen.

In ons artikel leggen we uit waarom en wanneer je je kussens moet vervangen. We geven ook handige suggesties voor de beste manier om voor je kussens te zorgen.

Waarom Wil Je Je Kussens Vervangen?

Kussens gaan niet eeuwig mee, dus het is een goed idee om ze regelmatig om de 1 tot 2 jaar te vervangen, zodat uw nek en hoofd consistent worden ondersteund voor een betere nachtrust. Hier zijn een paar verrassende voordelen van het vervangen van uw kussen.

Adem Beter

Allergenen en bacteriën, waaronder dode huidcellen en huisstofmijten, kunnen zich in uw kussen ontwikkelen. Huisstofmijten zijn kleine plagen die allergieën kunnen verergeren.

Sommige kussenstoffen, zoals dons, veren en kunstmatige stoffen, trekken huisstofmijt aan, terwijl latex, traagschuim en boekweit ze afstoten. Als u allergisch bent, kan het overstappen op een hypoallergeen kussen uw ademhaling en slaapkwaliteit verbeteren.

Pijn Verminderen

Na een tijdje verliezen kussens hun service en worden plat. U voelt zich misschien verbonden met uw favoriete kussen, maar zonder hulp ervaart u een slopende druk die uw slaap kan onderbreken. De juiste kussens geven uw hoofd en nek de steun die ze nodig hebben voor de uitlijning van de wervelkolom en verminderen stresspunten.

Hygiëne Verbeteren

Na verloop van tijd verzamelt uw kussen dode huidweefsels en vloeistoffen. Bacteriën hopen zich geleidelijk op in het kussen en veroorzaken een vreselijke geur. Bacteriën leiden ook tot schimmel- en meeldauwgroei.

Wanneer Moet U Uw Kussens Vervangen?

Kussenondersteuning neemt af bij constante slijtage, waardoor drukopbouw vanuit de keel ontstaat en hoofdpijn wordt veroorzaakt. Een traditioneel teken dat je een gloednieuw kussen nodig hebt, is dat je vaak wakker wordt met een stijve nek. Als je het niet zeker weet, moet je van kussen wisselen, vouw het kussen dan dubbel – als het niet meteen terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, is het tijd voor een nieuw kussen.

Nek Pijn

Het ideale kussen zou de uitlijning van de wervelkolom moeten bevorderen. Als u ’s ochtends nekpijn ervaart die overdag vervaagt, biedt uw kussen mogelijk niet de ondersteuning die u wilt.

Verkeerde Ondersteuning

Als u nekklachten krijgt door een nieuw kussen, kan het kussen uw slaaphouding niet ondersteunen. Voordat u een nieuw kussen koopt, moet u rekening houden met uw slaaphouding en de hoogte van de kussens (hoogte).

Negatieve slapers hebben een grote opening tussen hun nek en slaap en hebben een middelhoog tot hoog loftkussen nodig. Het grotere hok van een goed kussen voor ongewenst slapen vult deze leemte op en dempt de nek en het hoofd.

Buikslapers zouden het tegenovergestelde zijn – een laag zolderkussen is veel comfortabeler omdat buikslapen resulteert in de kleinste opening tussen het hoofd en de matras. Een laag zolderkussen zal de geest niet verhogen en de ruggengraat doen krommen. Als je een buikslaper bent, kun je zelfs veel comfortabeler slapen met een kussen.

Het beste kussen voor rugslapers heeft een lage tot gemiddelde loft. De verhoging lijnt de nek uit met de wervelkolom op een neutrale plaats en vult de kleine opening tussen de nek en de matras.

Allergische Reacties

Hoe langer huisstofmijt zich ophoopt in je kussen, hoe langer je slaap wordt verstoord door hoesten en niezen. Je wordt vaak wakker met jeukende, tranende ogen en een verstopte neus. Sommige kussenmaterialen zijn de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten, die gedijen op dode huidcellen, zoals dons- of verenkussens.

Hoe Zorg Je Voor Je Kussens

Door goed voor je kussens te zorgen, gaan ze lang mee. Standaard reiniging vermindert bacteriën en allergenen in uw kussens en kan de zolder herstellen. Lees voor een goede verzorging het onderhoudslabel van de kussens om te bepalen hoe u uw eigen kussen het beste kunt reinigen.

Wassen

De meeste kussens zijn wasbaar in de machine, maar sommige moeten met de hand worden gewassen of chemisch worden gereinigd. Was uw kussens elke 4 tot 6 maanden in warm water om huisstofmijten en ziektekiemen die in uw kussen groeien te doden. Dezelfde regel is van toepassing wanneer het kussen chemisch gereinigd moet worden – breng uw kussens elke 4 tot 6 weken naar de stomerij.

Drogen

Voor het beste resultaat droogt u uw kussens op laag vuur of hangt u ze droog. Zorg er altijd voor dat het kussen voor gebruik helemaal droog is, anders kan eventueel achterblijvend vocht schimmel of schimmelvorming veroorzaken.

Kussenslopen

Kussenslopen zijn een geweldige manier om je kussens te beschermen tegen cosmetica, lichaamsolie en dode huidcellen. De meeste matrassensets bevatten een tot twee kussenslopen en een paar bedrijven verkopen kussenslopen afzonderlijk.

Overweeg voor extra bescherming kussenbeschermers toe te voegen om de kussens te beschermen tegen vlekken en morsen.

Verschillende Soorten Kussens

Afhankelijk van de stof gaan sommige soorten kussens langer mee dan andere. Kussens van latex en traagschuim gaan bijvoorbeeld langer mee dan kussens van dons.

Kussens Van Traagschuim

Kussens van traagschuim

Kussens van traagschuim bevatten ofwel een goed voorwerp van traagschuim of versnipperde traagschuimvulling. Het schuim vormt zich naar het hoofd en de nek en verlicht drukpunten.

Traagschuim is een geweldige optie voor mensen met allergieën, omdat traagschuim van nature hypoallergeen is. Een traagschuimkussen gaat bij goed onderhoud tot wel 4 jaar mee.

Veren Kussens

Veren Kussens

Verenkussens bevatten eenden- en ganzenveren voor een royale ondersteuning. Sommige verenkussens hebben donsclusters voor extra zachtheid, maar slapers kunnen de scherpe stekels door de hoes voelen prikken.

Veren kussens zijn kneedbaar voor elke slaapplaats en kunnen 2 tot 3 jaar meegaan.

Donzen Kussens

Donzen kussens

Donsveren zorgen voor nogal luxe kussens, omdat ze gevuld zijn met al het zachte gehemelte dat zich onder de buitenste veren van de vogel bevindt. Donzen kussens bieden het grootste comfort, zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verdichten tot bijna elke vorm om aan uw slaapbehoeften te voldoen. De meeste donskussens hebben een combinatie van veren en dons, maar een echt donskussen moet minimaal 75 procent bevatten.

Donzen kussens gaan net zo lang mee als veren kussens – tot 3 jaar met de juiste zorg.

Alternatieve Donzen Kussens

Alternatieve donskussens bootsen de zachtheid van donskussens na, maar bieden meer ondersteuning. Deze synthetische kussens zijn de meest betaalbare kussens – u kunt een goedkoop polyester kussen scoren voor minder dan

Onthoud dat alternatieve donzen kussens weliswaar het goedkoopst zijn, maar ook het minst duurzaam en maximaal twee jaar meegaan.

Latex Kussens

Latex Kussens

Net als traagschuim vormt latex zich naar de nek en het hoofd, waardoor pijn wordt verlicht. Latex is ook een goede optie voor mensen met allergieën, omdat de stof huisstofmijtbestendig is.

Latex reageert beter dan traagschuim en verwarmt koeler. Bovendien gaan latexkussens mee en gaan ze tot 4 jaar mee, in tegenstelling tot kussens van dons of veren.

Boekweit Kussens

Boekweit Kussens

Boekweitkussens behoren tot de zwaarste kussens. Deze kussens bevatten tienduizenden boekweitdoppen en veel kussens bevatten een navulzakje om het hok te corrigeren. Boekweitkussens kunnen in elke vorm worden gegoten, maar in tegenstelling tot kussens van dons en versnipperd traagschuim, worden ze opgevuld om de zolder te vergroten.

Boekweitkussens zijn van nature hypoallergeen en gaan 2 tot 3 decennia mee.

Veelgestelde Vragen

Wat Is De Gemiddelde Levensduur Van Een Kussen?

Kussens gaan gemiddeld 1 tot 2 decennia mee, afhankelijk van de materialen die ze bevatten. Sommige kussens, zoals traagschuim, hebben een langere levensduur van 3 tot 4 decennia. Andere kussens, bijvoorbeeld dons, gaan in de meeste gevallen wel twee jaar mee. De levensduur hangt ook af van hoe goed u voor uw kussen zorgt. Als u uw kussens niet regelmatig om de 4 tot 6 maanden wast, moet u uw kussens mogelijk eerder dan verwacht vervangen.

Wanneer Moet Je Kussens Weggooien?

Oude kussens verzamelen huisstofmijt en nemen lichaamsvloeistoffen op, zoals zweet. Het is een goed idee om uw kussens elke 1 tot 2 jaar weg te gooien. Als je een gloednieuw kussen hebt, maar dit onlangs hebt vervangen door een kussen dat je hoofd en nek beter ondersteunt, kun je het kussen doneren aan een goed doel. Liefdadigheidsinstellingen accepteren meestal kussendonaties zolang het kussen voorzichtig wordt gebruikt.

Kunnen Oude Kussens Je Ziek Maken?

Na verloop van tijd hopen bacteriën en allergenen zich op in uw kussen, wat allergische reacties veroorzaakt en de slaap onderbreekt. Als u uw eigen kussen niet vervangt, kunnen bacteriën leiden tot schimmel- en meeldauwontwikkeling. Plus, je krijgt niet genoeg slaap omdat je hoest en hoest.

Waarom Beschimmelen Kussens?

Schimmel kan in uw kussen groeien als het in een vochtige omgeving wordt bewaard of als u uw kussen gebruikt als het niet helemaal droog is na het reinigen. Zodra schimmel in een kussen begint te groeien, is vervanging de enige echte oplossing. Schimmel kan leiden tot ademhalingsproblemen en ziekte, zoals verkoudheid of sinusitis.

Wat Is Het Beste Kussen Voor Zijslapers?

Schuimkussens zijn een van de beste kussens voor zijslapers. Traagschuim sluit nauw aan op de rondingen van het lichaam en vermindert de opbouw van stress. Versnipperde traagschuimkussens zijn uitstekend geschikt voor zijslapers, die het kussen eenvoudig kunnen opschudden om een grotere hoogte te krijgen en de nek te dempen.