De 'perfecte' Wijn Deconstrueren

De ideale wijn balanceert tussen intensiteit en weelderigheid. Het zijn beklijvende geuren die je waarnemingen kalmeren en de smaak blijft evolueren met lagen van verfijning die lang aanhouden. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en denken dat perfectie niet kan worden bereikt; maar waarom de mogelijkheid ontkennen dat het bestaat? Zeker als je het geluk hebt er een te vinden.

Dus wat maakt een wijn ideaal?

We onderzochten zorgvuldig wijnen met perfecte puntenscores en zochten naar patronen in de productie. Ja, iemand zou kunnen beweren dat het slecht en ronduit onverantwoordelijk is om dat te doen, aangezien perfectie een kwestie van smaak is. Maar er waren verschillende consistente thema’s die je misschien zouden verbazen. Als er iets is, gebruik dit dan als inspiratie om je eigen model van perfectie te identificeren en uit te werken hoe je er meer van kunt krijgen.

Het fantastische wijnaroma en de smaak

Veelvoorkomende woorden die worden gebruikt bij het beschrijven van de ideale wijnen van vandaag.

Bijna elke wijn die we onderzochten had ergens in de review de bepalingen Concentratie of Full-Bodied. De lijst met perfecte scores bevatte een Elzasser Gewrztraminer, een Sonoma Chardonnay en Vintage Port, maar meer dan 90% van de wijnen was rood. De meeste van deze rode wijnen waren op Cabernet gebaseerde melanges en er was ook een enorme hoeveelheid uit Napa of Bordeaux. Met dit soort cijfers is het geen verrassing:

Cabernet is nu de meest ingeplante wijncollectie ter wereld.

De Beste Wijngereedschappen

De beste wijnuitrusting

Van beginner tot professional, de ideale wijntools zorgen voor de beste drinkervaring.

De andere rode wijnen waren Grenache, Syrah, Pinot Noir, Nebbiolo en Sangiovese. Helaas waren er niet veel esoterische druivensoorten. We vroegen ons af of deze unieke cepagewijnen van mindere kwaliteit zijn, of zijn ze gewoon niet zo populair?

De Eigenschappen Van Perfecte Wijn

De eigenschappen van perfecte wijn

1. De meeste ideale wijnen zijn combinaties.

Wijnmelanges met een primaire druif gevolgd door kleine stukjes ondersteunende druiven voor extra dimensie waren een enorm thema. De mengsels bevatten tussen de 45% en 95 procent van één druivensoort. De best scorende Cabernet Sauvignon van Kapcsandy Family Winery had bijvoorbeeld 95% Cabernet, 4% Merlot en 1% Petit Verdot. Deze kleine hoeveelheden van verschillende variëteiten werden ongetwijfeld gebruikt als kruiden om de smaak compleet te maken.

2. Perfectie komt van één locatie

Wat je ook hoort over het belang van terroir, het zou toch kunnen kloppen. De meeste van de beste wijnen kwamen van een enkele wijngaard of twee paleizen in de buurt die wijngaarden hadden die ouder waren dan 25 jaar geleden. Als de locatie van de wijngaard inderdaad van het grootste belang is voor het optimaliseren, is het zoeken naar geweldige wijngaardlocaties waarschijnlijk net zo belangrijk als het vinden van geweldige wijnmakerijen.

3. Perfecte wijnen worden in de heuvels verbouwd en zelden geïrrigeerd

Ongeacht de stijl, van de Duitse Riesling tot de Syrah uit de Rhne Valley, kwamen de meest geliefde wijnen uit de wijngaarden op de heuvels. We vonden het ook verrassend dat meer dan 10 van deze wijnen steriel werden gekweekt (niet geïrrigeerd). De Douro-vallei in Portugal staat bijvoorbeeld geen irrigatie toe. Deze twee factoren veroorzaken een extreme belasting van de wijnstokken, zodat ze kleinere, meer geconcentreerde druiven produceren .

4. Een complete wijn heeft meer alcohol

Wanneer je geconcentreerde druiven hebt, zijn ze zoeter en maken ze dus wijn met een hoger alcoholgehalte. Afgezien van een paar zeldzame gevallen van Duitse Riesling, hadden alle topkeuzes meer dan 14 procent ABV en meestal dichter bij 15 procent. Dit komt waarschijnlijk omdat alcohol textuur, body en nog veel meer geuren toevoegt. Er zijn ongetwijfeld meerdere wijnen die heerlijk smaken en ook nog eens een lager alcoholpercentage hebben, maar daar ging het niet om.

5. Perfecte wijnen worden gemaakt met walnoot

Voordat wijnflessen populair werden in de 4.572 cm, is alle wijn opgeslagen in nieuwe eikenhouten vaten. Dit komt omdat de prijs van het terugsturen van lege vaten duurder was dan alleen het kopen van een nieuwe. Tegenwoordig is het rijpen van eiken duurder in vergelijking met het rijpen van wijn in roestvrij staal, maar het is het waard. Oak voegt dat je ne sais quoi toe aan een perfecte wijn.

6. Perfecte wijnen gaan heel lang mee

Van alle geplukte wijnen werd verwacht dat ze meer dan 15 jaar meegaan. Dit betekent dat de wijnen uitgebalanceerde wijnkenmerken moesten hebben zoals tannine, zuurgraad en zoetheid.

Wat Ontbreekt Er?

Hoe goed de wijnen ook waren geweest, we waren verbaasd te ontdekken dat critici verschillende soorten wijn volledig mijden, zoals Cariena, Mourvdre en Lambrusco. Misschien veranderen de principes als we gaan zoeken naar perfectie in alle negen verschillende wijnstijlen. De laatste hangende vraag was:

Wat definieert een perfecte wijn voor jou?